Når det lages mat til barna i barnehager og skoler i København, kan det være kjøttdeig, kalvekoteletter eller lammestek på menyen. Dette vil snart være en saga blott. Det melder DR.

Et flertall i den danske hovedstadens barne- og ungdomsutvalg vil avvikle serveringen av rødt kjøtt i kommunens skoler og barnehager fra august neste år.

Det handler om biff, kalv og lam, som har et høyt klimaavtrykk sammenlignet med andre typer kjøtt. Svin, kylling og fisk kan fortsatt stå på menyen.

Rasmus Steenberger fra Socialistisk Folkeparti (SF) er medlem av barne- og ungdomsutvalget og støtter forslaget. «Klimakrisen krever at vi alle endrer vanene våre. Og når vi har med offentlige tilbud å gjøre, må vi være veldig forsiktige med klimaavtrykket vårt», sier han.

Det eneste partiet i komiteen som går imot forslaget om å droppe rødt kjøtt er Venstre. «Jeg synes ikke politikere skal blande seg inn i hvilken mat som serveres. Vi kan enkelt gi informasjon om klimapåvirkning og sunne matvaner, men skoler og barnehager må få lov til å regulere menyen selv», sier Venstres utvalgsmedlem, Heidi Wang.

Rødt kjøtt utgjør rundt 0,6 prosent av maten som kjøpes inn til kommunens skoler og barnehager. I 2022 vil det røde kjøttet i Københavns skoler og barnehager gi et CO2-utslipp på cirka 1.400 tonn. Hadde man byttet ut kjøttet med 38 tonn belgfrukter, ville det betydd et CO2-utslipp på 57 tonn.

Dette er ikke en bemerkelsesverdig CO2-besparelse, sier professor ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen. Men på sikt kan det bidra til å skape nye matvaner.

«Dette kan ha en gunstig effekt for barn og unge. De kan venne seg til at mindre kjøtt i rettene også kan være en god måte å få mat på. Og det er absolutt behov for at vi spiser mer plantebasert mat», hevder han.

Den effekten tar Steenberger gjerne med seg: «Det vi også ønsker med dette er å skape en ringvirkning der de neste generasjonene skal leve mer klimavennlig enn dagens generasjoner», uttaler han.

Beslutningen om å fjerne rødt kjøtt fra måltidsplanene vil gjelde fra august 2024 – med mindre noen medlemmer av komiteen stopper saken. Da går den videre til Københavns Borgerrepræsentation, som så tar stilling til saken.

Ifølge Rasmus Steenberger er forslaget vedtatt i Barne- og ungdomsutvalget, men partiet Venstre har krevd at forslaget behandles i den samlede Borgerrepræsentation for at det skal bli endelig vedtatt. Det forventes å skje en gang i november.

Danmark: Regjeringen åpner for å innføre avgifter på «klimaskadelig» storfekjøtt

Oslo fjerner kjøttet i alle kommunale barnehager

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.