Mat var nærmest ei hellig ku under den danske valgkampen i fjor. Den sosialdemokratiske statsministeren Mette Frederiksen uttalte i en debatt: «Ei alenemor med tre barn som går på fotball, hun lager spaghettikjøttsaus. Jeg vil ikke legge ekstra avgifter på det jeg anser som helt vanlig mat».

Nå ser hennes parti og hennes regjering ut til å ha endret mening. Ifølge skatteminister Jeppe Bruus (S) åpner regjeringen for «muligheten» for å innføre avgift på såkalte klimaskadelige varer i butikkene. Dette melder DR.

En ny rapport fra den grønne tenketanken Concito viser at danskenes klimaavtrykk i gjennomsnitt er dobbelt så høyt som innbyggerne i resten av verden. Forbruket av storfekjøtt står for 55 prosent av klimaavtrykket fra maten.

Et bredt flertall i Folketinget har varslet at de i vinter skal forhandle om å innføre CO2-avgift på landbruksforurensning av klimaet. Men i regjeringsgrunnlaget har regjeringen lagt til at en ekspertgruppe i tillegg til selve CO2-avgiften også skal utrede avgifter på forbruk av klimaskadelig mat.

«Vi ser nå på hvordan vi kan lage en avgift på blant annet produksjon av storfekjøtt», sier skatteminister Bruus. «Og så ser vi selvfølgelig også på hvordan det kan se ut om forbruksavgifter skal brukes».

Statsminister Frederiksen sa under valgkampen at kjøttsaus ikke må bli dyrere for vanlige dansker. Er det ikke dette som nå skjer?

«Vi ser på hvordan det kan bli. Men poenget fra Mette Frederiksen og regjeringen er også at vi skal nå klimamålene våre, men vi må gjøre det på en måte slik at alle kan delta», kommenterer ministeren.

Kan han garantere at biff ikke blir dyrere etter denne reformen? «Nei, jeg gir aldri noen garantier. Men jeg kan i det minste si at vårt politiske mål er å nå klimamålene våre. Og at vi gjør det på en måte slik at vi alle kan være med».

Ifølge Radikale Venstre er det derimot ikke bare landbruket, men også forbrukerne, som bør betale mer for klimaskadelig kjøtt.

«Vi må endre atferden vår slik at vi spiser mindre kjøtt og derfor slipper ut mindre. I Radikale Venstre skal vi gjøre det ved å legge en avgift på og dermed gjøre det grønne valget til det enkle valget», uttaler Samira Nawa, partiets klimatalsperson.

Radikale Venstre antyder at en kilo kjøttdeig blir cirka 10 danske kroner dyrere, og en indrefilet bør koste minst 40 kroner mer enn før.

Men burde ikke folk selv få bestemme hva de spiser? «Det er en politisk oppgave å innrette samfunnet på en slik måte at det grønne valget også blir det enkle valget», sier Nawa.

Noen eksperter frykter at CO2-avgift og forbruksavgifter på visse matvarer vil ramme personer som allerede har dårlig økonomi.

Radikale Venstre foreslår at deler av inntekten fra en klimaskatt på forbruk sendes tilbake til forbrukerne i form av skattekutt i bunnen. «Men vi vil også gjerne bruke noe av inntektene til å støtte næringslivets grønne omstilling», kommenterer Samira Nawa.

Aarhus, Danmarks nest største by, innførte i september 2022 egen avgift på en del såkalte klimaskadelige varer. Klimaavgiften førte til at forbruket av storfekjøtt i kommunen sank med mellom 30 og 40 prosent på kort tid.

Italienere skal dresseres til å spise pasta med insekter, for klimaets skyld

Forskere advarer mot å kutte ut kjøtt fra kostholdet

Britiske forskere studerer sauepromp for å skape klimanøytrale sauer

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.