Spiser vi annerledes, kan vi halvere klimautslippene fra matproduksjonen, konkluderer forskere i ny studie.

I en ny studie har forskere ved Columbia-universitetet i USA funnet at maten vi spiser i dag – alene – kan gjøre klimaet minst 0,7 grader varmere.

Kanskje snakker vi om innpå 1 grad oppvarming i år 2100 på grunn av dagens mat og kosthold, skriver Forskning.no.

Studien viser at selv om vi klarer å kutte klimagassutslippene betydelig på andre områder, så kan maten vår altså alene dytte oss godt forbi 1,5 grader global oppvarming.

Forskerne har i den nye studien regnet på hvor mye i prosent, de ulike matvarer står for av matens totale påvirkning på det globale klimaet.

Her ser du de ulike matvarenes prosentvise andel av matens klimapåvirkning, ifølge de som har greie på det. Dette er på kort sikt, fram til år 2030.

  • Kjøtt fra drøvtyggere som storfe, sau og reinsdyr: 33%
  • Ris: 23%
  • Meieriprodukter: 19%
  • Kjøtt fra ikke-drøvtyggere som gris og fugl: 9%
  • Grønnsaker: 3%
  • Korn: 3%
  • Fisk og skalldyr: 3%
  • Matoljer: 2%
  • Drikkevarer: 1%
  • Frukt: 1%

Kilde: Ivanovitch, 2023, Our World in Data

– Metanintensive matvarer er verst. For eksempel kjøtt, ris og meieriprodukter. Dette gjelder både på kort sikt fram til år 2030 og på lang sikt fram til år 2100, sier forskeren Catherine Ivanovich.

Klimaforskere hevder asiatisk risproduksjon medvirker betydelig til global oppvarming

Sammen står produksjon av ris og oppdrett av drøvtyggende dyr for godt over halvparten av oppvarmingen i atmosfæren som kommer fra mat, hevder forskerne.

Endrer vi kostholdet vårt i retning av andre matvarer, som grønnsaker, frukt og andre kornprodukter enn ris, så kan klimagassutslippene fra verdens matproduksjon mer enn halveres, mener forskerne ved Columbia-universitetet.

Om landbruket i stedet for å bruke store mengder fossilt brennstoff, i stedet elektrifiseres med strøm fra fornybar energi, vil det også kunne bidra mye, sies det videre.

En av tre nordmenn anser klimaavtrykk som viktig når de handler mat og drikke, ifølge en europeisk undersøkelse NTB skrev om tidligere denne måneden.

Kuer og okser slipper ut store mengder av klimagassen metan gjennom at de raper. Det samme gjør andre dyr som er drøvtyggere. Illustrasjonsbilde: Enrique fra Pixabay

Mer enn halvparten svarte at de ønsker å se karbonfotavtrykket på etiketten, ifølge undersøkelsen som IPSOS gjorde på oppdrag fra Yara.

I en helt ny studie utført i Frankrike, forsøkte forskerne å merke matvarene i supermarkeder med «trafikklys», alt etter hvor klima- og miljøvennlig de er.

Forskerne så at dette fungerte bra, og det fikk folk til å velge matvarer som var mer klima- og miljøvennlige, uten at matvarene dermed ble dyrere for forbrukerne.


Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.