Myndighetenes anbefaling er krystallklar: Spis mindre kjøtt og mer grønnsaker. Men nå mener forskere at også ost, i alle varianter, er verre per kilo for klimaet enn de fleste andre matvarer.

Bare storfekjøtt, lammekjøtt, frosne reker og hummer har et høyere klimafotavtrykk, viser tall fra Aarhus Universitet i Danmark.

Den harde gulosten skal være en stor klimasynder per kilo, ifølge forskerne.

Gulost fører til utslipp av opptil 8-9 kilo CO2 for hvert kilo ost som produseres. Tallet er 5,5 for kyllingkjøtt, 4,6 for svinekjøtt, 13,9 for storfekjøtt og 21,4 for lammekjøtt, ifølge tall fra Aarhus Universitet, skriver forskning.no.

De hevder altså at ost er en av de verste klimasynderne, kilo for kilo, selv om det ikke kan benektes at ost både er sunt og godt for helsen.

MatPrat: Rødt kjøtt hører hjemme i et sunt kosthold

Det er verdt å merke seg at alle meieriprodukter har høye utslipp, rundt 8 prosent. Det utgjør 18–19 prosent av de totale CO2-utslippene i studien til klimaforskerne.

Ost er altså en klimasynder, og den er sannsynligvis også oversett, hevder forskerne videre.

Forskerne håper at vi vil spise mindre av alle animalske produkter. I stedet mener de at vi bør spise mer grønnsaker, frukt, belgfrukter og nøtter.

Sisse Fagt, som er seniorrådgiver innen ernæring ved Danmarks tekniske universitet (DTU Fødevareinstituttet), påpeker dessuten at andre klimasyndere – som alkohol, søtsaker og kaffe – også kan utelates.

– I motsetning til ost er dette matvarer som ikke er helsebringende, og som med fordel derfor kan kuttes ut, avslutter hun.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.