FNs klimapanel peker på maten vår som ett av stedene hvor mye CO2 kan spares for å unngå en påstått global klimakrise. Dette rådet blir fulgt opp av myndighetene i mange vestlige kommuner.

Aarhus, Danmarks nest største by, innførte i september egen avgift på en del såkalte klimaskadelige varer. Dette melder DR. Avgiftene gjelder for eksempel når flyreiser, mobiltelefoner, bensin eller storfekjøtt kjøpes i kommunen.

Storfekjøttet koster nå 32,50 danske kroner mer per kilo enn før. Klimaavgiften har ført til at forbruket av storfekjøtt i kommunen har sunket med mellom 30 og 40 prosent på kort tid.

«Det er overraskende. Vi hadde forventet et resultat, men ikke i dette omfanget», sier Jeppe Deleuran, som er økonomisk rådgiver i Aarhus kommune. Han er fornøyd. «Vi ønsker å redusere klimaavtrykket vårt i Aarhus kommune. Derfor gjør vi det økonomisk attraktivt å ta et mer klimavennlig, mer bærekraftig valg på kjøpstidspunktet», sier Deleuran.

Tidligere jobbet Pia Dannemand Simonsen mest med sauser, poteter og kjøtt. Slik er det ikke lenger på kjøkkenet på sykehjemmet Augustenborggade i Aarhus, hvor hun er ernæringsassistent. Nå lager de paier og lasagne med grønnsaker, omeletter og linser.

«Vi har også eksperimentert med ei kake med bønner i. Vi inkluderer flere linser og belgfrukter i middagsrettene våre, og dette er med på å redusere CO2-avtrykket vårt», sier hun.

På sykehjemmet Augustenborggade er kjøtt foreløpig ikke blitt fullstendig avskaffet. Beboerne får fortsatt kjøtt av og til, men en eller to dager i uka er kjøttfrie dager. Har det ikke vært noen skepsis til disse endringene?

«Jeg har selv hatt den oppfatningen at det var synd for våre beboere. De er på sykehjem. Dette er den siste delen av livet deres. Hvorfor skulle vi ikke bare gi dem biff med løk?» sier Pia Dannemand Simonsen. «Men jeg har fått en annen holdning til det. Jeg synes ikke at dette er synd lenger. På grunn av klimaet og CO2-avtrykket må vi tenke annerledes», sier hun.

Venstre-politiker og veganer sier matministeren påfører planteskam

Edinburgh fjerner kjøtt fra menyene for å redde klimaet

Franske klima­aktivister ber super­markeder erstatte kjøtt med «bære­kraftig» mat

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.