Oslos helsebyråd Robert Steen (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB.

Det rødgrønne byrådet i Oslo går stadig nye veier i sin underlige kampanje for å «redde verden». Nå serveres byens sykehjemsbeboere kjøttkaker spedd ut med blant annet linser, uten at de får vite om det.

Avisa AO beretter om saken, der Sykehjemsetaten i Oslo har endret  de tradisjonsrike kjøttkakene til de eldre ved byens sykehjem.

Dette tiltaket presentere slik av kommunen selv:

«Som et ledd i utviklingen mot økt bærekraft i vid forstand, testet etaten mot slutten av året å erstatte deler av kjøttdeig med linser i kjøttkaker, slik at om lag 25 prosent av kjøttkaker inneholder linser», skriver etaten i sin årsmelding for 2020.

Det opplyses at vegetarkjøttkakene er «blitt testet på beboerne», og testingen vil nå bli utvidet.

Byrådets målsetting er å halvere kjøttforbruket ved Oslo kommune sine institusjoner og kantiner innen 2023, skriver Avisa AO.

Beboerne på sykehjemmene er ikke forespurt på forhånd om de ønsker en slik endring i sitt daglig kosthold, og de er heller ikke orientert om at kjøttkakene de spiser er gjenstand for slike eksperimenter.

Avisa AO spør Anne-Kristin Bjerga Bjåen, direktør for kvalitet og utvikling i Sykehjemsetaten, om dette:

Har alle de eldre blitt informert om at linser har erstattet kjøtt i en del av kjøttkakene?

– Våre beboere kan alltid få vite hvilke ingredienser som er i alle middagsretter om de ønsker det. Sykehjemsetaten har ikke en rutine for å informere om alle endringer som gjøres i middagsmenyen, ukens meny er alltid slått opp eller står framme på bordet, sier hun.

Ifølge direktøren er imidlertid «mange eldre som liker smaken på de nye kjøttkakene».

Mange lurer antagelig på hvorfor i alle dager Oslos sykehjem, av alle,  holder på med slikt, og Avisa AO stiller spørsmålet:

– Hvorfor gjør dere dette?

– Sykehjemsetaten bidrar som alle andre virksomheter i Oslo kommune for å nå Oslo kommunes mål for å redusere av utslipp av CO₂, som blant annet oppnås ved å redusere bruk av kjøtt, sier direktøren.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) uttaler blant annet følgende om tiltaket han har ansvaret for å ha presset på byens eldre:

–Jeg hører at tilbakemeldingene fra beboerne er gode, og at mange er opptatt av å ta vare på planeten slik at familien kan leve gode liv, sier Steen, og legger til:

– Belgfrukter er dessuten fulle av næring og er godt etablert i kostholdet for mange, gjennom for eksempel ertesuppe. Folk flest i alle aldre har i dag godt av å spise mindre kjøtt. Det er bra både for helsa og for klima.

(Document har ingen grunn til å tro at annet enn at dette faktisk er seriøst ment fra personen som er satt til å være helsebyråd i landets hovedstad).

Helsebyråden blir ikke spurt om hvor stor del av hans eget kosthold som består av ertesuppe og linser.

En som reagerer på tuklingen med kjøttkakene, er bystyrepolitiker Aina Stenersen (Frp).

– Jeg tenker at de eldre bør kunne få beholde kjøttkakene akkurat som de er, og at man heller burde ha fokus på god ernæring enn vegetarmat på sykehjemmene, sier Stenersen, som er leder av helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, til Nettavisen.

Hun legger til:

– Vi mener det må være opp til den enkelte å bestemme akkurat hva man ønsker å spise og kjøpe, at man kan ta egne valg og at det ikke er det offentlige som skal bestemme hva man skal spise.

– ….man burde stoppe med forsøket, og heller fokusere på en god ernæring med et godt kosthold de eldre er vant til. La kjøttkakene inneholde det de er vant til, og ikke gjør noe annet med innholdet, er Stenersens klare beskjed.

Mange vil oppfatte dette som et uverdig overtramp mot sykehjemsbeboere, en gruppe som ikke så lett kan hevde sine rettigheter mot arrogante og hensynsløse myndigheter.

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.