Enten det gjelder å spise mindre kjøtt eller å sykle i stedet for å kjøre bil, er det mye klimaforskerne mener vi mennesker kan gjøre for å forebygge klimaendringene.

Å puste mindre er dessverre ikke en av dem, skriver Daily Mail.

En ny studie hevder nemlig utrolig nok at gassene i luften vi puster ut av lungene, bidrar til den globale oppvarmingen.

Metan og lystgass i luften vi puster ut, utgjør ifølge forskerne 0,1 prosent av Storbritannias klimagassutslipp.

– Og da har vi ikke engang tatt med gassen vi slipper ut ved raping og promping, eller utslipp som kommer fra huden vår uten at vi merker det, sier Nicholas Cowan, atmosfærefysiker ved UK Centre for Ecology and Hydrology i Edinburgh.

– Menneskelig utåndingsluft kan inneholde små, forhøyede konsentrasjoner av metan (CH4) og lystgass (N2O), som begge bidrar til den globale oppvarmingen, fortsetter Cowan og kollegene.

– Vi oppfordrer til å være forsiktige med å anta at utslippene fra mennesker er ubetydelige.

Som de fleste av oss husker fra naturfagstimene på skolen, puster mennesker inn oksygen og puster ut karbondioksid.

Når vi puster inn, kommer luft inn i lungene, og oksygen fra luften går over i blodet, mens karbondioksid (CO2), en avfallsgass, går fra blodet til lungene og pustes ut.

Hos planter er det omvendt; plantene bruker CO2 til å danne oksygen som et biprodukt (prosessen kalles fotosyntese).

Alle mennesker puster ut CO2 når de puster ut, men i den nye studien fokuserte forskerne på metan og lystgass.

Disse to er begge kraftige drivhusgasser, men fordi de pustes ut i mye mindre mengder, kan deres bidrag til den globale oppvarmingen ha blitt oversett, ifølge forskerne.

Dessuten suger plantene opp all CO2 som slippes ut i menneskets pust, så «CO2-bidraget fra menneskets pust til klimaendringene er i praksis null», ifølge Dr. Cowan.

Dagbladet med ny rekord i ekstrem klima-agenda

Det samme sier han ikke kan sies om metan og lystgass, ettersom planter ikke bruker disse gassene i fotosyntesen.

I studien undersøkte forskerne utslippene av metan og lystgass i utåndingsluften til 104 voksne frivillige fra Storbritannia.

Deltakerne ble bedt om å puste dypt inn og holde pusten i fem sekunder, for deretter å puste ut i en forseglet plastpose.

Totalt ble det samlet inn 328 utåndingsprøver, og for hver deltaker ble det registrert opplysninger om blant annet alder, kjønn og kostholds preferanser.

Etter å ha analysert prøvene fant forskerne ut at alle deltakerne pustet ut lystgass, mens metan bare ble funnet i pusten til 31 prosent av deltakerne.

Forskerne sier at de som ikke puster ut metan, likevel kan «slippe ut gassen i flatus» – med andre ord ved å slippe en fjert.

Interessant nok var det mer sannsynlig at personer med metan i utåndingsluften var kvinner og over 30 år, men forskerne er ikke sikre på hvorfor.

Forskerne klarte ikke å finne noen sammenheng mellom gasser i pusten og kosthold – selv om det hevdes at de av oss som spiser kjøtt bidrar til «klimakrisen».

Ekspertene understreker at studien kun har sett på klimagasser i utåndingsluften, og at den derfor ikke gir et samlet estimat av en persons utslippsfotavtrykk.

Ifølge forfatterne blir utslipp av metan og lystgass «vanligvis ignorert i de fleste miljøovervåkningsprogrammer» fordi de anses som ubetydelige.

Studien er publisert i tidsskriftet PLOS One.

 

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.