Vulkanutbruddet var bemerkelsesverdig da utslipp av svovelgasser fra Tonga var mindre enn normalt, mens den i stedet slapp ut store mengder vann (i form av damp), som øker CO2-konsentrasjonen.

Dette vil føre til at kloden varmes opp i løpet av det neste tiåret, mener forskere – antageligvis mer enn terskelen på 1,5 grader Celsius som er satt av FN. Studien har fått null oppmerksomhet i USA.

Ifølge en nylig studie publisert i tidsskriftet Nature Climate Change, forårsaket utbruddet av vulkanen på Tonga i januar 2022 midlertidig oppvarming over Stillehavet. Dette kan ifølge forskerne føre til at kloden varmes opp mer enn terskelen på 1,5 grader Celsius som er satt av FN.

SyFy.com har skrevet om saken som har så langt fått null oppmerksomhet i USA, spesielt i forhold til hvordan «ekstremværet» dominerer nyhetene. Fox Weather og Global News har publisert videoer om studien på YouTube som ligger under artikkelen.

Document publiserte NTBs artikkel da vulkanutbruddet skjedde og var antakelig det største av sitt slag siden 1800-tallet. Forskere på Island registrerte at lydbølgen gikk tre runder rundt jorden.

Ifølge Bjerknes Centre for Climate Research fører vulkanutbrudd som regel til nedkjøling ved jordoverflaten:

– Vulkanutbrudd er viktig for endringer i vær og klima, særlig de første par årene etter utbruddet. Den viktigste klimaeffekten av vulkanutbrudd skyldes utslipp av svovelgasser, som raskt omdannes til aerosoler. Disen av aerosoler reflekterer noe av den innkommende solstrålingen, og fører dermed til en nedkjøling ved jordoverflaten.

Vulkanutbruddet på Tonga var bemerkelsesverdig da den i tillegg til de vanlige gassene slapp ut store mengder vann, i form av damp. Bjerknes skriver (i 2021):

– Vulkaner slipper også ut vanndamp og karbondioksid, men på grunn av de store mengdene som allerede eksisterer i atmosfæren vil selv ikke et stort vulkanutbrudd føre til en merkbar endring av CO2-konsentrasjonen globalt. På veldig lange tidsskalaer (tusen til millioner av år) kan imidlertid utbrudd fra mange gigantiske vulkaner ha hevet konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren nok til å gi global oppvarming.

Vulkanutbruddet sendte anslagsvis 146 metriske megatonn (1 Mt. er en million metriske tonn) vann inn i stratosfæren, flere kilometer over planetens overflate, skriver SyFy. Den vanndampen fungerer som drivhusgass, fanger varme og øker gjennomsnittstemperaturen over Stillehavet. Oppvarmingen er midlertidig, men det er et ekstra press på et allerede anstrengt system:

– When the volcano popped off, it sent an estimated 146 metric megatons of water into the stratosphere, several miles above the planet’s surface. That water vapor acts as a greenhouse gas, trapping heat and raising the average temperature over the Pacific. That warming is temporary, but it’s an added pressure on an already strained system.

Forskerne skriver at dette vil skje i løpet av det neste tiåret. En nærmere titt på studien som ligger under betalingsmur, forklarer ikke når den globale oppvarmingen fra vulkanen vil begynne, eller om det allerede har begynt. Vi legger også merke til at studien var publisert i januar 2023, men først nå opplever vi at den har vakt litt interesse.

Meteorolog Amy Freeze snakker med forsker Sam Purkins ved University of Miami som sier at utslipp av svovelgasser fra Tonga var mindre enn normalt og at mer vanndamp økte CO2-konsentrasjonen. Han forklarer at både styrken på vulkanutbruddet og dens dybde, var to av faktorene som gjorde at vannmengden var så stor.

2022 Volcanic Eruption In Tonga Affected Climate Around The World, Study Says.

Global News har også publisert en video på YouTube og skriver at  vulkanutbruddet i Tonga kan ha gitt næring til hetebølgene i sommer. Global News skriver i innledningen:

– Fra Canadas historiske skogbrannsesong, til brennende hetebølger som griper USA, Sør-Europa og Nord-Afrika, ser 2023 ut til å bli et av de varmeste årene noensinne. Forskere har lenge slått alarm om den forverrede klimakrisen, og advart om at mennesker som brenner fossilt brensel bidrar til den varme planeten. Men som Eric Sorensen forklarer, er det bevis på at Tongas massive vulkanutbrudd i 2022 også spiller en rolle i sommerens varme.

Tonga volcano eruption may have role in fueling summer heatwaves.
;

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.