Temperaturen på havoverflaten satte ny varmerekord i april og holder seg på nesten rekordhøye nivåer, noe som bekymrer klimaforskere som frykter enda varmere temperaturer senere i 2023 under en forventet El Nino-hendelse i Stillehavet.

Den globale gjennomsnittstemperaturen ved havoverflaten – målt mellom 60 grader sørlig bredde og 60 grader nordlig bredde – nådde rekordhøye 21,1 grader C i begynnelsen av april, noe som overgår rekorden på 21 grader C fra 2016, som var et El Nino-år. Det var også den høyeste siden satellittmålingene startet.

Bekymringen er at varmere hav kan utløse flere ekstreme stormer, fremskynde smelting av isbreer og forårsake mer alvorlige hetebølger som utløser massebleking av koraller.

Den «raske oppvarmingen» av havet er en påminnelse om effekten av klimaendringene, sier klimaforskere.

– Store deler av verdenshavene er varme. Uvanlig varme. Varmen i år vil sannsynligvis slå alle rekorder, sier professor i oseanografi Moninya Roughan ved Universitetet i New South Wales (UNSW) i Sydney.

I en artikkel i The Conversation 26. april forklarte hun at under La Nina stiger kjøligere vann fra havdypet opp til overflaten og fungerer litt som et klimaanlegg. El Nino er som å skru av klimaanlegget.

– Når du kjører klimaanlegget ditt, holder du varmen utenfor. Det er det samme for havene våre. La Nina førte til tre år med kjøligere forhold, mens den globale oppvarmingen fortsatte i raskt tempo. Nå vil vi sannsynligvis se varmen komme tilbake, sier hun.

Det er hastigheten på oppvarmingen de siste ukene som har gjort forskerne både fascinert og bekymret.

– Dette har fått forskere til å klø seg i hodet, sa professor Mike Meredith ved British Antarctic Survey til The Guardian i slutten av april.

– Det faktum at det varmes opp så mye som det har gjort, er en stor overraskelse, og veldig bekymringsfullt. Det kan være en kortvarig ekstremtopp, eller det kan være starten på noe mye mer alvorlig.

– Daglige globale havoverflatetemperaturer siden april er virkelig utenfor diagrammene, sa Dr. Agus Santoso fra UNSW Climate Change Research Centre til The Straits Times.

– Dette kan være drevet av den globale oppvarmingen eller veldig intens oppvarming på visse steder, eller begge deler, for eksempel oppvarmingen utenfor Peru som til slutt kan spre seg vestover som en del av en El Nino i utvikling, sa han og pekte på intens oppvarming av havet utenfor deler av Sør-Amerika.

Den globale gjennomsnittstemperaturen på havoverflaten har sunket litt til 20,9 grader C på tirsdag, de siste tilgjengelige dataene, noe som er godt over alle andre år det siste tiåret på denne tiden av året. Dataene kommer fra National Oceanic and Atmospheric Administration i USA.

Nederland lanserer enorm milliardpakke for å redusere klimautslipp

Selv om 0,1 grader C eller 0,2 grader C kanskje ikke høres mye ut, krever det mye mer energi å varme opp vann enn luft, og ettersom havene dekker rundt 70 prosent av planetens overflate, er det en enorm mengde varme som har blitt absorbert, forklarer forskerne.

Uten havene ville planeten vært mye varmere, fordi havene har absorbert mer enn 90 prosent av overskuddsvarmen som skyldes global oppvarming, fortsetter de.

En studie publisert i januar 2023 viste at 2022 var det varmeste året som er registrert i verdenshavene.

Forskernes største bekymring nå er virkningen av den neste El Nino, som FN onsdag sa var stadig mer sannsynlig å utvikle seg i de kommende månedene, noe som muligens vil føre til nye varmerekorder.

Verdens meteorologiorganisasjon anslår at det er 60 prosent sjanse for at El Nino vil utvikle seg innen utgangen av juli, og 80 prosent sjanse for at den vil gjøre det innen utgangen av september. Men hvor sterk den vil bli, er fortsatt ukjent.

El Ninos påvirker værsystemer over hele verden og fører vanligvis til varmere og tørrere forhold i Sørøst-Asia og Australia.

Professor Benjamin Horton, direktør for Earth Observatory of Singapore ved Nanyang Technological University, sa at den ekvatoriale Indo-Stillehavsregionen bidrar til å drive den nylige økningen i havoverflatetemperaturen.

Data fra denne regionen «viser tydelig» at det er svært sannsynlig at vi snart vil oppleve en El Nino, kanskje en veldig sterk en, sa han til ST.

– Hvis El Nino utvikler seg i år, øker det sjansene for rekordvarme globale temperaturer, la han til.

Under El Nino i 2016 gjorde hetebølger det året til det varmeste som er registrert i Singapore, med en årlig gjennomsnittstemperatur på 28,4 grader.

Tørre forhold påvirket også vannforsyningskildene i noen deler av regionen og forverret skogbranner i Indonesia som utløste utbredt dis, og høyere havtemperaturer drepte 15 prosent til 20 prosent av korallene i Singapore, sier klimaforskere.

Dr. Santoso er enig i at en El Nino i 2023 kan føre til rekordtemperaturer.

– Etter en El Nino, som for tiden utvikler seg i det tropiske Stillehavet, har de globale temperaturene en tendens til å øke, sa han.

– Så hvis denne El Nino dukker opp senere i år, kan de globale overflatetemperaturene i havet mot slutten av året og spesielt i 2024 bli rekordhøye, særlig hvis El Nino er sterk, avsluttet han.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.