FNs generalsekretær António Guterres sikter til en ny FN-rapport som hevder at vannmangel utløst av overforbruk, overutvikling, forurensning og global oppvarming skaper grobunn for en nært forestående global krise.

Rundt 2 milliarder mennesker, eller 26 prosent av befolkningen, mangler tilgang på trygt drikkevann, og 3,6 milliarder, om lag 46 prosent av verdens befolkning, mangler tilgang til fungerende sanitærtjenester, står det i en felles rapport fra FNs vannforum og Unesco.

I rapporten heter det at «vampyrisk overforbruk og overutvikling» har ført til at vannmangel er blitt vanlig mange steder i verden, og at situasjonen skaper grobunn for «nært forestående risiko» for global krise.

– Verden begir seg blindt ut på en farlig sti der uholdbart vannforbruk, forurensning og ukontrollert global oppvarming tapper menneskehetens livsblod, skriver FNs generalsekretær António Guterres i rapportens forord.

Rapportens hovedforfatter Richard Connor sier til nyhetsbyrået AFP at stadig flere kan komme til å stå uten tilgang til vann og sanitæranlegg.

– Hvis ikke noe gjøres, i et scenario som fortsetter slik situasjonen er i dag, kommer det til å bli slik at mellom 40 og 50 prosent av verdens befolkning ikke har tilgang til sanitæranlegg, og rundt 20–25 prosent vil ikke ha tilgang til sikker vannforsyning, sier han, og legger til:

– Med en verdensbefolkning som øker hver eneste dag, kommer det til å bli, i absolutte tall, stadig flere mennesker som ikke har tilgang til disse tjenestene.

Ny metode får klimaforskere til å sette sammenheng mellom naturkatastrofer og global oppvarming

Rapporten hevder så at global oppvarming kommer til å øke periodisk vannmangel, både i områder der det i dag er rikelig med vann og der hvor vannressursene allerede er under press.

Ifølge den siste klimarapporten fra FN, publisert mandag av klimapanelet IPCC, «opplever for tiden rundt halvparten av verdens befolkning alvorlig vannmangel gjennom i hvert fall deler av året».

Massachusetts Institute of Technology skriver følgende om global oppvarming og drikkevann:

«Klimaendringene, som forverrer tørke og flom, truer våre pressede ferskvannsforsyninger. Menneskelig aktivitet har allerede varmet opp planeten vår med omtrent 1 grad Celsius (1,8 grader Fahrenheit), og klimaforskere sier at 2 grader C oppvarming vil øke risikoen for global vannmangel dramatisk.

Klimaendringene påvirker både mengden og kvaliteten på ferskvannet vi er avhengige av. Forbrenning av fossilt brensel til energi og hogst av skog frigjør karbondioksid og andre drivhusgasser som varmer opp planeten. Vår varmere jord har fått vannets kretsløp til å gå på høygir: Varmere temperaturer øker fordampningshastigheten, og varmere luft kan inneholde mer vanndamp – noe som gjør stormene kraftigere når det regner».


Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.