FNs generalsekretær António Guterres har på uklart grunnlag utropt seg selv til yppersteprest i klimasammenheng. Foto: AP Photo/Bebeto Matthews.

Fra FN-leder Guterres strømmer det ut påstander om klimaet. I norske medier presenteres det som «nyheter» og fakta, uten  kritisk perspektiv. For er det sagt av noen i FN, det visst være sant.

Tidligere denne uken kunne NTB melde om nye «sannheter» fra FNs øverste talsmann:

Klimaendringene kan forverre konflikter i sårbare stater, advarte FNs generalsekretær António Guterres i Sikkerhetsrådet torsdag. FN-sjefen deltok på et møte i rådet om sammenhengen mellom sikkerhet og global oppvarming.

– Effektene av klimaendringene er spesielt kraftige når de overlapper med sårbarhet og tidligere eller pågående konflikter, sa Guterres.

Da ville det kanskje være naturlig for journalister å spørre hvilke eksempler han vil vise til. Hva bygges det egentlig på, her?

Men de gravende spørsmålene kommer aldri. Man nikker ærbødig og skriver ned hvert ord.

Pressens utsendte refererer så Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Hun er helt enig i det som påstås, men heller ikke hun har noe konkret av empiri å fremlegge.

Dette handler om noe som «kan skje». Man kan kalle det «fremtidsfakta», et nyord som dekker hva klimasaken i stor grad ser ut til å gå ut på.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Fredrik Hagen / NTB / POOL

NTB beretter:

Søreide påpekte det samme. Klimaendringene kan øke risikoen for væpnet konflikt i land som Irak og i Sahel-regionen, advarte hun, og sa i praksis nøyaktig det samme som Guterres.

– Halvparten av de 20 landene som regnes som mest sårbare for global oppvarming, er også påvirket av væpnet konflikt, sa utenriksministeren.

Argumentasjonen dreier seg som å utbrodere mulige, negative sider ved nevnte «fremtidsfakta». Ikke-inntrufne hendelser regnes allerede som realiteter. Noen kaller faktisk slikt «vitenskap».

Møtet i Sikkerhetsrådet var det første der Eriksen Søreide deltok fysisk etter at Norge fikk plass i rådet ved nyttår, opplyser NTB.

Norge bladde som kjent opp store summer for en plass i Sikkerhetsrådet. Ifølge NTB dreide det seg om 34 millioner kroner, det er trolig et forsiktig anslag.

Ble dette gjort for at Søreide skal sitte og gjenta generalsekretærens spådommer om hypotetiske «klimakonflikter»?

De pengene som ble brukt på å kjøpe denne plassen, kunne åpenbart vært anvendt på bedre måter. Det er vanskelig å tenke seg noe som ville vært mindre bortkastet.

NTB forteller at også USAs utenriksminister Antony Blinken var til stede under torsdagens møte. Han påsto at klimaendringene har forverret konflikter i Syria, Mali, Jemen, Sør-Sudan og Etiopia.

Da undrer man naturligvis: Hvordan har det skjedd? På hvilken måte er spesifikke konflikter forverret? Men noe nærmere belegg gis ikke.

Det hele er særdeles tvilsomt. Vitenskapelige rapporter tilsier tvert imot at de klimatiske forholdene i Sahel-området i Afrika er blitt forbedret.  FN har selv innrømmet dette, som Klimarealistene har omtalt i en omfattende artikkel om saken:

FN hadde i 2008 en Afrikarapport hvor man påpekte at Sahel fra Senegal i vest til Sudan i øst var blitt mye grønnere, og nevnte 50% økning i planteveksten i deler av Mali, Mauritania and Tchad, skrives det.

Det er blitt grønnere. Er det dette som ifølge Blinken har «forverret konflikter»?

Uansett, påstandene fra Guterres, Søreide og Blinken skriker etter den kritiske journalistikken som dessverre er helt fraværende. Alle påstander om «klimakrise» osv. tas automatisk for god fisk.

Hvordan er det forresten med de øystatene i Stillehavet som for lengst skulle være oversvømmet og borte vekk nå?

Document skrev om dette:

Verdens kanskje fremst ekspert på havnivåer, professor Nils-Axel Mörner ved Stockholm Universitet, fastslår i en omfattende rapport at havet ikke stiger i det hele tatt.

Øyene er i hvert fall der fortsatt. Lite ser ut til å ha skjedd med dem.

Utenriksminister Blinken avsluttet sin tale med en velkjent floskel:

– Klimakrisen nærmer seg ikke. Den er allerede her, understreket Blinken.

Her ville det antagelig vært på sin plass med noen presiseringer av hvor dette pågår, og hvordan det arter seg. Det gis ikke.

Det er verdt å notere seg at FNs siste og meget omtalte klimarapport  ikke bruker ord som «klimakrise» eller «kode rød» i det hele tatt. Det er politikerskapte fantasier.

Les mer, og nasjoner er ennå ikke grepet av panikken:  

Australia viser klima­politisk uavhengighet, avviser press om utslippskutt

 

Vel verdt å lese i høst:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.