Tor Wennesland (til venstre) med Arbeiderparti-politiker Espen Barth Eide. Foto: Steinar Schjetne / NTB

Den 68 år gamle norske diplomaten Tor Wennesland er utnevnt til FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten. Dermed ligger alt til rette for at Norge kan fortsette å være godt synlig i ulike prosesser i området.

NTB melder at den teologiutdannede norske diplomaten blir generalsekretærens øverste representant i all politisk og diplomatisk innsats knyttet til fredsprosessen mellom Palestina og Israel.

Beslutningen om å utnevne ham ble ifølge Reuters tatt i Sikkerhetsrådet tirsdag i forrige uke, etter forslag fra generalsekretær António Guterres som kunngjorde utnevnelsen mandag.

– Min jobb blir å finne muligheter for en varig, forhandlet tostatsløsning innenfor eksisterende avtaler og resolusjoner. Jeg vil arbeide for å gjenskape tilliten mellom partene, slik at de kan møtes ved forhandlingsbordet, sier Wennesland i en kommentar formidlet av UD.

Wennesland er i dag Norges spesialrepresentant til fredsprosessen i Midtøsten og har fartstid blant annet som ambassadør i Egypt og Libya.

– Med sin lange erfaring fra regionen og sitt store kontaktnett, vil Wennesland bli en viktig ressurs for verdenssamfunnets arbeid for en tostatsløsning på konflikten, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en kommentar.

I 1996 ble Wennesland rådgiver for daværende planleggingsminister Terje Rød-Larsen, en av arkitektene bak Oslo-avtalen mellom Israel og palestinerne.

Rød-Larsen fikk en heller kort karriere som statsråd og måtte gå av etter en drøy måned som følge av en skattesak, og Wennesland vendte da tilbake til Utenriksdepartementet.

Fra 2007 til 2008 var han rådgiver for den såkalte Midtøsten-kvartettens utsending i Midtøsten, Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair. Deretter fulgte en periode som leder for det norske representasjonskontoret i de palestinske områdene, og han har også på vegne av Norge ledet giverlandsgruppa for Palestina (AHLC).

Per i dag pågår det ingen reell fredsprosess, ettersom partene ikke har møtt hverandre ved forhandlingsbordet på flere år.

Wennesland får ingen lett oppgave med å skape fred mellom partene. Det korrupte palestinske regimet på Vestbredden og det krigerske Hamas-styret i Gaza har i senere år vist minimal vilje til å skape forsoning. Israel på sin side er lei av gjentatte krigshandlinger og provokasjoner fra diverse palestinske terrorgrupper. Partene står langt fra hverandre.

– Jeg ser fram til å ta fatt på denne utfordrende jobben, og til å jobbe sammen med partene, FNs medlemsland og den svært dyktige FN-staben i Jerusalem og New York, sier Wennesland, ifølge NTB.

Først og fremst vil han trolig være garantist for fortsatt massiv pengeoverføring fra norske skattebetalere til palestinske ledere.

 

Vil du lese mer om hva som faktisk foregår i Midtøsten?

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.