FNs generalsekretær advarte på tirsdag om at global oppvarming kan tvinge frem en masseflukt «av bibelsk skala».

Guterres mener at folk som bor nær havoverflaten, vil flykte, og ber om at juridiske rammer kommer på plass for å møte det han mener vil bli en «massiv flyktningstrøm til land og områder som ligger høyt over vannet».

– Faren er spesielt akutt for de nesten 900 millioner mennesker som bor i lave høyder langs kysten – det er én av ti mennesker på jorden, sa Antonio Guterres til FNs sikkerhetsråd.

– Lavtliggende samfunn og hele land kan forsvinne for alltid … Vi ville være vitne til en masseflukt av hele befolkninger i bibelsk målestokk, sier han.

FNs generalsekretær mener at havet vil stige til høyder som vil få store konsekvenser for mange land.

– Det er ikke bare små øystater som er i fare når havnivået stiger, sa Guterres.

– Land som Bangladesh, Kina, India og Nederland er alle i fare, mens mega-byer på alle kontinenter vil møte alvorlige konsekvenser, fra Kairo via Jakarta til Los Angeles og København, formante Guterres.

Ifølge FNs klimapanel (IPCC) har havnivået steget rundt 15 til 25 cm mellom 1900 og 2018.

– Hver brøkdel av en grad teller. Hvis temperaturen stiger med 2 grader, kan havet stige med en halv meter, og med ytterligere temperaturøkninger enda mer, sa Guterres.

Guterres vil stille oljeselskaper til ansvar for å lyve om global oppvarming

Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) sa tirsdag at det globale gjennomsnittlige havnivået har steget raskere siden 1900 enn i løpet av noe foregående århundre de siste 3000 årene.

Havet har også blitt varmere mye raskere i løpet av det siste århundret enn noen gang de siste 11.000 årene, ifølge WMO.

De mener havet delvis stiger på grunn av klimagassutslipp, fordi havet utvider seg etter hvert som det blir varmere og smelter isfjell og isbreer.

WMO sa at i løpet av de neste 2000 årene vil det globale gjennomsnittlige havnivået stige med 2–3 meter hvis oppvarmingen er begrenset til 1,5 grader, men 2–6 meter med 2 graders oppvarming, og hele 19–22 meter med 5 graders oppvarming.

Og havet vil fortsette å stige gjennom årtusener, ifølge den meteorologiske organisasjonen.

– Dette problemet må løses «på tvers av juridiske og menneskerettslige rammer», advarte Guterres.

– Stigende havnivå betyr en stadig krympende landmasse, noe som kan skape konflikter. Regjeringer verden over må derfor se fremover og ta tak i eventuelle hull i eksisterende lovverk, blant annet i internasjonal flyktningrett, sa Guterres.

Han mente videre at land og områder som vil bli ubeboelige på grunn av et stigende hav, må tas vare på av andre land.

Guterres advarte i ren dommedagsstil om at «konsekvensene av alt dette er utenkelige. Lavtliggende samfunn og hele land kan forsvinne for alltid».

Guterres avsluttet med å si at Sikkerhetsrådet har en «kritisk» rolle å spille for å håndtere «de ødeleggende sikkerhetsutfordringene som følger av et stigende hav».

Saken har vært kontroversiell tidligere:

I 2021 la Russland ned veto mot en resolusjon som koblet klimaendringer og global sikkerhet, som den gang ble støttet av flertallet av rådets medlemmer.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.