«Ekstreme hendelser i vannkretsløpet», eller tørke, nedbør og flom, korrelerer sterkt med en fortsatt økning i de globale temperaturene, ifølge en studie som ble publisert mandag.

Ved hjelp av en ny metode har forskere brukt satellittobservasjoner til å kvantifisere og rangere mer enn tusen «ekstreme» værhendelser de siste 20 årene. skriver nyhetsbyrået AFP.

Nedbør og jordfuktighet – eller mangel på det – har tidligere vært den viktigste målestokken for å vurdere intensitet.

– Varm luft øker fordampningen slik at mer vann går tapt under tørke, og varm luft transporterer også mer fuktighet, noe som øker nedbøren under våte hendelser, sa medforfatter av studien, Matthew Rodell fra Nasa.

– Så det vi ser, en større intensitet av ekstreme våte og tørre hendelser når verden blir varmere, gir mening, mener han.

Siden 2015 har hyppigheten av ekstreme hendelser i den høyeste kategorien økt til fire per år, sammenlignet med tre per år i løpet av de foregående 13 årene, rapporterte studien.

Forskerne ble likevel overrasket over hvor tett tempoet i den globale oppvarmingen følger forstyrrelsene i vannsyklusen.

Virkningen var til og med sterkere enn de naturlig forekommende værfenomenene El Nino og La Nina, rapporterte de i tidsskriftet Nature Water.

Funnene levner liten tvil om at økende temperaturer vil føre til hyppigere, mer utbredte og alvorlige tørke- og nedbørshendelser i fremtiden, hevder forskerne.

Klima: Nå advarer forskere på nytt om at hullet i ozonlaget blir større

Jordens overflate har i gjennomsnitt blitt 1,2 grader varmere siden slutten av det 19. århundre, og med dagens klimapolitikk ligger den an til å bli 2,8 grader varmere innen 2100, sies det fra forskerhold.

Den desidert største «ekstremhendelsen» de siste 20 årene var en langvarig oversvømmelse over Sentral-Afrika som «overskygget» alle de andre hendelsene som er målt.

Forbereder seg på det som verre er
Den fikk Victoriasjøen til å stige med over en meter og pågikk fortsatt i 2021 da studien ble avsluttet.

– Det er sannsynlig at rekken av de ti varmeste årene (2015-2023) bidrar til å opprettholde disse pågående hendelsene lenger enn de ville ha gjort under mer normale globale temperaturforhold, sier Dr. Rodell.

Rundt 70 prosent av de målte hendelsene varte i seks måneder eller mindre, med en gjennomsnittlig varighet på fem til seks måneder.

Omtrent en tredjedel av de 30 største våte og tørre hendelsene globalt inntraff i Sør-Amerika. Mer generelt var sammenhengene særlig sterke i tropiske klimaer, hevder studien.

Den mest «intense tørkehendelsen» som er registrert, inntraff i Amazonas i det varmeste året som er registrert.

Forskningen gir konkret støtte til FNs klimapanels siste vurderingsrapport, som fant at alvorlighetsgraden av ekstreme hendelser i vannsyklusen øker.

Ekstrem tørke og flom er rangert som noen av verdens verste katastrofer, med enorme konsekvenser for økonomien, landbruket og samfunnet.

Den tropiske syklonen Freddy gjorde en loop som meteorologene sjelden har sett maken til da den kom tilbake for å treffe Mosambik for andre gang på mandag, og drepte minst 70 mennesker i Malawi og Mosambik og fordrev tusenvis.

Den ligger an til å bli kåret til den lengste syklonen noensinne etter at den traff land i slutten av februar.

– Konklusjonen av denne studien tyder derfor på at forberedelser og tilpasning til å bekjempe klimaendringer vil bli enda viktigere i fremtiden, avslutter Dr. Rodell.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.