Forskere hevder at sommeren 2022 var den varmeste som noen gang er registrert i Europa.

De hevder også, i en ny studie, at varmen tok 61.672 liv.

Det er forskerne ved Barcelona Institute for Global Health og det franske forskningsinstituttet INSERM som har analysert data om temperatur og dødelighet i 35 europeiske land, skriver Forskning.no.

De presenterer sine funn i siste utgave av tidsskriftet Nature Medicine.

Konklusjonen i studien er at det i perioden 30. mai til 4. september i fjor døde 61.672 mennesker som følge av de høye temperaturene i europeiske land.

Flest dødsfall på grunn av «ekstremvarme» opplevde Italia, med 18.010, etterfulgt av Spania med 11.324 liv, mens varmen i Tyskland krevde 8173 liv, ifølge studien.

HRW: Funksjonshemmede risikerer å dø på grunn av klimaendringer

– Det er snakk om et svært høyt antall dødsfall, sier en av medforfatterne av studien, Hicham Achebak ved INSERM.

De fleste som døde som følge av ekstrem varme, var over 80 år gamle, og 63 prosent av dem var kvinner, viser studien.

– Etter 2003 har vi kjent hvilken effekt hete har på dødsraten, men med denne studien ser vi at det gjenstår mye arbeid for å beskytte befolkningen, sier Achebak.

Til sammenligning har National Energy Action (NEA) brukt modeller fra Verdens helseorganisasjon for å vise at kalde boliger forårsaket 4020 dødsfall bare i England og Wales alene i fjor.

Det tilsvarer 45 mennesker som døde av kulde hver dag i England og Wales.

 

Kjøp bøker fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.