Stigende globale temperaturer øker risikoen for at arbeidere dør eller blir uføre av å arbeide i ekstrem varme, ble det sagt på en internasjonal konferanse.

Deltagerne på konferansen, som ble avholdt i Qatar, fikk høre at titusenvis av arbeidere over hele verden har dødd av kroniske nyresykdommer og andre sykdommer knyttet til ekstrem varme de siste tiårene.

– Vitenskapen forteller oss at alle land kan gjøre mer, sa Den internasjonale arbeidsorganisasjonens (ILO) regionale sjef for arabiske land, Ruba Jaradat, på konferansen om hetestress på arbeidsplassen.

Det ble fokusert på klimaendringer og hvordan stigende temperaturer truer arbeidstakernes helse, skriver AFP.

Siden 2021 har Qatar forbudt utendørsarbeid mellom kl. 10.00 og 15.30 fra 1. juni til 15. september.

Reformene har fått skryt av FNs arbeidsorganisasjon, selv om noen eksperter mener det kan gjøres mer.

Det finnes ingen internasjonal standard for temperaturer for utendørs arbeid, men klimaendringene har tvunget fram en ny gjennomgang, hevder såkalte eksperter på området.

Den amerikanske regjeringen lovet nye regler i 2021 etter en «dødelig hetebølge», og Det hvite hus sa at «varme er landets ledende værrelaterte drapsmann».

Global oppvarming på Østlandet er satt på vent

Bortsett fra Qatar er Kypros ett av få land som har begrenset arbeidstiden og beordret ekstra pauser og varmebeskyttende klær hvis temperaturen stiger over 35 grader.

Ekstrem varme og solstråling utløser heteslag og nyre-, hjerte- og lungesykdommer, og øker forekomsten av kreft, sier forskere.

Justin Glaser, leder for La Isla Network, en bedriftshelseorganisasjon, sa at mer enn 20.000 sukkerarbeidere i Mellom-Amerika i løpet av ett tiår døde av kronisk nyresykdom. Han pekte på rundt 25.000 dødsfall som følge av nyresykdom på Sri Lanka.

Rundt en milliard landarbeidere og titalls millioner i byggebransjen og andre utendørs næringer er i faresonen, ble det sagt på konferansen. Dette inkluderer også badevakter, gartnere og postbud, som alle er «utsatt for varme».

Bygningsarbeidere kan utsettes for nok ultrafiolette stråler over 30 til 40 år til mer enn å doble risikoen for føflekkreft, sier ekspertene.

Taiwanske forskere advarte i en studie fra 2020 om at nyresykdom som følge av ekstrem varme «kan være en av de første epidemiene som skyldes global oppvarming».

Ifølge ILOs prognoser vil Sør-Asia og Afrika sør for Sahara lide mest under tapte arbeidstimer på grunn av ekstrem varme i årene som kommer.

India, Bangladesh og nabolandene deres har en stor landbruksbefolkning og mange som arbeider i uformelle sektorer uten helseforsikring.

Global oppvarming i form av tung snø gjør kong Harald værfast på Gardermoen

Professor Vidhya Venugopal, professor i arbeidshelse ved Sri Ramachandra Institute of Higher Education and Research i Chennai, fremhevet de hundretusener av saltbønder i India som arbeider under ørkenlignende forhold, og som har høy forekomst av nyresykdommer og andre sykdommer.

– De har ikke noe tak over hodet, og de står i salt hele dagen, sa hun.

I sommermånedene lider rundt 80 prosent av en eller annen form for «varmesykdom», hevdes det.

– Millioner av arbeidere i Indias nordlige industriområder er i faresonen, sa hun, og la til at India og andre fattige land ikke kan vente på at internasjonale standarder skal håndheves.

– Folk dør, folk blir syke. Vi må tilpasse all praksis som brukes av andre og skreddersy den til vår egen kultur, sa professor Venugopal.

Helseeksperter sier at hvile, vann og skygge er nødvendig for å redusere den dødelige risikoen.

– Eierne sier nei, nei, nei, vi vil ikke at arbeiderne våre skal hvile, for da kommer vi til å miste produktivitet. Men det må endres, sa Venugopal.

 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.