En tredjedel av verdens befolkning vil leve under «farlig varme forhold» innen 2080 hvis verden fortsetter på sin nåværende kurs, hevder en ny studie.

Hele land i Vest-Afrika og Persiabukta vil havne i den «ekstreme varmesonen», hevdes det.

Den globale gjennomsnittstemperaturen er i ferd med å stige med 2,7 grader i løpet av de to siste tiårene av dette århundret, ifølge forskere fra Exeter University’s Global Systems Institute.

De definerer «farlig varme områder», eller områder som faller utenfor den «menneskelige nisjen», som områder med en gjennomsnittlig årstemperatur på over 29 grader, skriver Bloomberg.

«Livstidsutslippene til 3,5 globale gjennomsnittsborgere i dag utsetter én fremtidig person for ekstrem varme innen utgangen av århundret», skriver forskerne i studien Quantifying the Human Cost of Global Warming.

De høyere temperaturene vil føre til flere varmerelaterte dødsfall, redusere produktiviteten og resultere i lavere avlinger, økt migrasjon og spredning av smittsomme sykdommer, skal man tro forskerne.

Landmassene i Burkina Faso, Mali, Qatar, Aruba og De forente arabiske emirater (FAE) vil nesten helt falle utenfor den «menneskelige nisjen», ifølge studien.

Doc-TV: Faktisk.no kan ikke «faktasjekke» fremtiden

Når det gjelder det absolutte antallet mennesker som rammes, vil India, Nigeria og Indonesia bli hardest rammet, med henholdsvis 600 millioner, 300 millioner og 100 millioner innbyggere som i løpet av dette århundret ikke lenger vil kunne bo i sine nærområder, hevdes det.

Landenes og innbyggernes evne til å motstå «ekstrem varme» vil i stor grad avhenge av deres velstand.

– Det avhenger av hvilke ressurser du har for å beskytte deg selv i et sånt klima, og det avhenger av hvor velstående du er, sa professor Timothy Lenton, direktør for Global Systems Institute, i et intervju.

De forente arabiske emirater og Qatar er blant verdens rikeste land per innbygger, mens Burkina Faso og Mali er blant de fattigste.

Hvis verden reduserer klimagassutslippene nok til å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader, vil det redusere antallet mennesker som rammes av farlig varme til 90 millioner i India, 40 millioner i Nigeria og fem millioner i Indonesia, beroliger klimaforskerne.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.