Antallet fossile brenselselskaper som har satt seg mål om netto nullutslipp, har økt kraftig det siste året, men de fleste av dem unnlater å ta opp viktige problemstillinger, noe som gjør dem «stort sett meningsløse», viser en ny rapport.

Til sammen 75 av verdens 112 største selskaper innen fossilt brensel har nå forpliktet seg til å nå netto nullutslipp – det vil si det punktet der klimagassutslippene oppheves ved hjelp av kraftige kutt i produksjonen og nye metoder for å absorbere karbondioksid i atmosfæren.

Det er en økning fra bare 51 selskaper for ett år siden, ifølge Net Zero Tracker, som blant annet drives av britiske Energy and Climate Intelligence Unit og University of Oxford, skriver Reuters.

«Men de fleste målene dekker ikke Scope 3-utslippene – som omfatter bruken av selskapets produkter, som er den største utslippskilden for fossile brenselselskaper – fullt ut eller mangler åpenhet om dem, eller de inneholder ikke kortsiktige reduksjonsplaner», heter det i rapporten.

Dette gjør dem «i stor grad meningsløse», ifølge rapporten. Rapporten viser også at ingen av fossilselskapene har forpliktet seg til å gå bort fra utvinning eller produksjon av fossilt brensel.

EU med knallhardt nederlag om utfasing av fossile brensler

I dag har rundt 4000 land, delstater, regioner, byer og selskaper på verdensbasis forpliktet seg til netto nullutslipp. I november i fjor utga FN retningslinjer for hvordan en «god» nullutslippsstrategi bør se ut for å unngå grønnvasking.

– Vi har ennå ikke sett at fossile brenselselskaper eller andre selskaper har gjort noe særlig for å oppfylle disse retningslinjene, så det gjenstår fortsatt mye arbeid for å komme opp på det nivået, sier professor Thomas Hale ved University of Oxford, som er medforfatter av rapporten.

Daisy Streatfeild, bærekraftsdirektør i den globale kapitalforvalteren Ninety One, sa at «troverdige planer og meningsfull gjennomføring ikke kommer til å skje over natten», og at mange selskaper gjør en bedre jobb enn nasjonale myndigheter.

Ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Science i forrige uke, er det lite sannsynlig at rundt 90 prosent av landenes nullutslippsmål vil bli nådd.

I analysen ble nullutslippsplanene til rundt tre dusin land undersøkt, og landene ble rangert etter tillitsnivået «lavere» eller «mye lavere».

Blant etternølerne var India, Australia, Brasil, Indonesia, Sør-Afrika og De forente arabiske emirater, som er vertskap for FNs kommende klimatoppmøte.

Verdens to største utslippsland, Kina og USA, havnet i kategorien «lavere».
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.