FNs generalsekretær Antonio Guterres sa torsdag at landene må begynne å fase ut olje, kull og gass – ikke bare utslippene – og krevde at fossilselskapene «opphører og avstår» fra tiltak som tar sikte på å «kneble» klimautviklingen.

– Problemet er ikke bare utslipp av fossilt brensel. Det er fossilt brensel – punktum, sa Guterres til pressen.

– Løsningen er klar: Verden må fase ut fossilt brensel på en rettferdig måte – og la olje, kull og gass bli liggende i bakken, la han til.

Guterres’ uttalelser kommer etter at De forente arabiske emirater, som skal være vertskap for FNs klimaforhandlinger (COP28) senere i 2023, sa at forhandlingene bør fokusere på utfasing av utslipp, ikke på fossilt brensel, skriver Reuters.

Forhandlerne sliter med å bli enige om en agenda for COP28, som starter 30. november. Dette kan sette forhandlingene i fare.

Enkelte velstående vestlige stater og «klimarammede» øystater har presset på for en utfasing av fossilt brensel, mens ressursrike land har kjempet for fortsatt oljeboring.

– Fossile brenselselskaper må også slutte med påvirkningsarbeid og juridiske trusler som har til hensikt å bremse utviklingen. Jeg tenker spesielt på de nylige forsøkene på å undergrave netto-null-allianser ved å påberope seg antitrustlovgivningen, sa Guterres.

Guterres: – Sannheten er truet av desinformasjon

Republikanske politikere i enkelte delstater i USA, som er imot «bærekraftsarbeidet», har anklaget selskaper som inngår i slike klimaallianser og bruker standarder for miljø, sosiale forhold og selskapsstyring, for å bryte antitrustlovgivningen ved å samordne sine retningslinjer.

Minst sju medlemmer av Net-Zero Insurance Alliance, som ble lansert i 2021, har forlatt alliansen – deriblant fem av de åtte grunnleggerne – på grunn av det de mener er juridiske bekymringer knyttet til antitrustsøksmål.

– Regjeringene er helt sentrale når det gjelder å rette opp i dette. De må hjelpe til ved å gi klare forsikringer: Kollektive klimatiltak er ikke i strid med antitrustlovgivningen – de opprettholder den offentlige tilliten, sa Guterres etter å ha møtt en gruppe sivilsamfunnsledere fra hele verden.

Han kritiserte også selskapene for at de ennå ikke har nådd de «beskjedne målene for utslippsreduksjoner» de har satt seg, og for at de i for stor grad baserer seg på «tvilsomme kompensasjonskreditter».

Shell planlegger for eksempel å droppe målet om å redusere oljeproduksjonen med 1–2 prosent i året, etter at selskapet allerede i stor grad har nådd målet om produksjonskutt, hovedsakelig gjennom salg av oljeaktiva som skiferoljevirksomheten i USA.

– Overgangsplanene for fossilindustrien må være omstillingsplaner som viser selskapets overgang til ren energi – og bort fra et produkt som er uforenlig med menneskelig overlevelse, sier Guterres.

– Ellers er de bare forslag om å bli mer effektive planetødeleggere, tordnet FN-sjefen.

Han oppfordret selskapene til å utarbeide detaljerte planer som omfatter utslippsreduksjonsmål, ikke bare for virksomheten, men også for sluttbruken.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.