NTB

Saudi-Arabias energiminister avviser blankt å ha ned- eller utfasing av fossil energi som et mål i slutterklæringen fra klimatoppmøtet COP28.

I et forslag til en avtale om tiltak for å dempe den globale oppvarmingen var en formulering om ned- eller utfasing av fossilt drivstoff tatt med. Det vil ikke verdens største oljeeksportør Saudi-Arabia gå med på.

– Absolutt ikke, sier prins Abdulaziz bin Salman, halvbror til landets reelle leder kronprins Mohammed bin Salman, i et intervju i Riyadh.

– Og jeg forsikrer om at ikke en eneste person – jeg snakker om regjeringer – tror på det, fortsetter prinsen, som er landets energiminister.

Rundt 200 land må komme til enighet om en slutterklæring på klimatoppmøtet i Dubai, som avholdes i det som har vist seg å bli det varmeste året som er registrert.

COP28s vertsnasjon De forente arabiske emirater mener fossil energi må «fases ned», mens Norge ønsker «utfasing» med unntak for fossil energi med fangst og lagring av CO2.

FNs generalsekretær António Guterres er blant dem som har advart om katastrofale følger av klimaendringene. Han har tatt til orde for på sikt å stanse bruken av olje, kull og gass.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.