– Vi kan ikke redde en brennende planet med en brannslange med fossile brensler, sier FNs generalsekretær António Guterres.

Guterres er kjent for sine særdeles dramatiske advarsler om hva slags katastrofer klimaendringer etter hans mening fører til, som da han i sommer erklærte at «kloden koker» og at det var vanskelig å puste inn luften. Nå er kloden tydeligvis i full fyr, ifølge FN-sjefen.

Derfor må vi umiddelbart slutte å bruke olje, gass og kull som energikilde, mener den sosialistiske FN-sjefen, som tidligere var statsminister i Portugal som representant for Partido Socialista. Ifølge Guterres holder det ikke å «redusere» eller «fase ut» fossil energi.

Hvordan han tenker at verden skal erstatte 80 prosent av sine tilgjengelige energikilder så å si over natten er ukjent, slike detaljer får vel noen andre ta seg av.

Vertsnasjonen for klimatoppmøtet COP28 mener fossil energi må «fases ned», mens Norge ønsker «utfasing» med unntak for fossil energi med fangst og lagring av CO₂.

Fattige land ser gode muligheter

Allerede første dag kom deltagerne til enighet om å opprette et støttefond for fattige land som rammes av de påståtte klimakatastrofene. Flere land er trolig ute etter mer. Brasils president Lula da Silva talte på toppmøtet fredag.

Han sa at det for tiden er historisk tørke i Nord-Brasil, mens den sørlige delen av landet rammes av orkaner.

– VI står overfor det som kanskje er den største utfordringen menneskeheten noen gang har møtt, sa Lula om klimaendringene.

Kenyas president William Ruto sa at klimaendringene truer planetens helse og «selve vår eksistens».

– Moder Jord ser til oss for beskyttelse av framtiden, sa Indias statsminister Narendra Modi, som tilbød seg å være vertskap for klimatoppmøtet som skal holdes i 2028. (NTB-AP-Reuters)

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.