Statsminister Jonas Gahr Støre med kritisk utspill på klimatoppmøtet i Glagow. Foto: Terje Pedersen / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre bruker temmelig klare ord for å plassere skylden for de energiproblemer Europa nå opplever.

Høye energipriser i Europa kan delvis forklares med at fossil energi er bygget ned, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på klimatoppmøtet i Glasgow mandag, ifølge NTB.

Han mener dermed at man har vært for raske til å fase ut fossil energi, uten å ha tilstrekkelige alternativer som kan sikre varme og drivstoff, til akseptable priser.

Stort tydeligere kan han neppe være i å beskrive en historisk tabbe-politikk som nå har uheldige konsekvenser for både privatpersoner og næringsliv i store deler av Europa.

Støre fortsetter:

– Atomkraft er faset ut, og det fornybare er ikke stabilt nok og oppe og går til å erstatte det, sa statsministeren i et kort møte med pressen.

– Dette er et utfordrende bilde, la han til.

Støre kalte verdens energimiks et underliggende tema på klimatoppmøtet. Et avgjørende spørsmål er om verden klarer å erstatte kull og andre fossile energikilder med fornybar energi.

Per i dag ser det ikke ut som om den prosessen har lykkes særlig godt, i og med at land som Storbritannia starter opp kullkraftverk igjen, og Europa roper etter mer norsk gass.

Mange vil mene at dette er såkalt grønt skifte i et nøtteskall: Man vil først rive ned fungerende systemer og strukturer, og deretter håpe at det kanskje dukker opp noen «grønnere» alternativer etter hvert.

Ikke så mye «grønt skifte» likevel: Britene tilbake til kullkraft

En bok som vil gjøre inntrykk:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.