Statsminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse om havvind. Foto: Lise Åserud / NTB

Norge har allerede flere planer for mer fornybar energi. Men statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tenker enda større, og skal sikre det samme i u-land.

Til tross for at det har vist seg svært vanskelig å skape både lønnsomhet og tilstrekkelige volum ut av fornybar energi, er dette et svært viktig område for statsminister Jonas Gahr Støre. Ikke bare i Norge, men i hele verden.

Nå går Støre inn i et globalt råd som skal arbeide for mer fornybar energi i utviklingsland.

– 3,6 milliarder mennesker lever i energifattigdom. De mottar for lite av verdens energifinansiering, selv om de representerer halvparten av verdens befolkning, sier han til NTB.

Han har takket ja til å bli med i «The Global Energy Alliance for People and Planet» og skal lede et globalt råd i alliansen. Det ble kjent under FNs hovedforsamling i New York.

Målet til alliansen er at flere mennesker i fattige land skal få tilgang til strøm, og at det skal skje gjennom utbygging av fornybar energi i stedet for fossil energi.

– Dette er et samarbeid mellom privat og offentlig kapital, med satsinger i utviklingsland for å komme i gang med helt konkrete fornybarprosjekter, sier statsministeren.

Hans rolle blir først og fremst å lede et globalt lederforum i alliansen, med ledere fra finanssektoren og politikken, skriver NTB.

– Vi må gjøre mye mer for å få opp tempoet på investeringene i fornybar energi i utviklingsland. Tilgang på energi er nødvendig for helse, utdanning og for at næringslivet kan skape jobber og vekst. Det er også helt avgjørende for å nå klimamålene, sier Støre.

Alliansen har som mål å skape 150 millioner nye jobber, unngå 4 gigatonn med fremtidige CO2-utslipp og styrke tilgangen til energi for en milliard mennesker, opplyser Statsministerens kontor.

Mange vil mene at den norske statsministeren i disse tider burde konsentrert seg om å løse de store problemer Norge står overfor, både på energifeltet og andre områder. Men nå vil han bruke tid og krefter på å bidra til «grønt skifte» i utviklingsland.

 

Les også: 

– Så lett tyskerne lot seg forlede av virkelighets­fjerne drømmer!

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.