Jonas Gahr Støre på festivalen Floating Wind Days i Haugesund. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Dette er fremtiden, konstaterer en begeistret statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Onsdag tok han to av Norges første flytende vindturbiner i øyesyn.

I havgapet utenfor Haugesund, 5–6 nautiske mil fra land, står verdens første flytende havvindturbin Zefyros. I fjor fikk den selskap av en mer moderne flytende turbin, TetraSpar. De to vindturbinene produserer nå kraft til ca. 1.200 husstander.

Under en grå himmel satte Støre sjøbein og dro ut for å besiktige de to turbinene.

NTB-Bibiana Piene melder om saken onsdag.

– Det er fascinerende. Det er kanskje vår tids pyramider. Dette er norsk ingeniørkunst, sa en begeistret Støre til pressen om bord.

–Tenk stort!

For statsminister Støre er nettopp vindkraft blitt den kanskje aller største saken. Her skal både norske strømproblemer og verdens klimaproblemer reddes, alt i en eneste smekk.

Norske penger, norsk pågangsmot og ikke minst norsk Ap-politikk skal gjøre susen.

Men flere enn Støre synes dette er store saker. «Tenk stort» var blant hovedbudskapene på konferansen Floating Wind Days som startet i Haugesund onsdag. Det er mer enn 700 deltakere fra tolv land samlet, over dobbelt så mange som på en tilsvarende konferanse i fjor.

Her er det penger å tjene for diverse investorer og leverandører, i form av relativt ukritisk milliardflyt av offentlige midler. Så de strømmer til som veps om en honningkrukke.

– Flytende havvind kommer til å bli en viktig del av energimiksen i framtiden, konstaterte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han åpnet den to dager lange konferansen.

For Støre handler dette om de helt store visjoner, og han har en klar beskjed til vindkraftindustrien :

– Flytende havvind er noe som kommer – av nødvendighet. Investeringen vil være verdt det, sier Støre, som kaller den gryende satsingen på flytende vindturbiner til havs for en energirevolusjon.

Han legger til:

– Men den må håndteres politisk og må resultere i en økonomisk lønnsom industri. Det krever et godt samspill mellom myndighetene og industrien, sier Støre til NTB.

Akkurat lønnsomheten knyttet til vindkraft er dermed noe det hele skal «resultere i», på et ikke-spesifisert tidspunkt et sted ute i fremtiden. Det innrømmes indirekte fra statsministeren at dette inntil videre vil være et tapssluk.

Også leder for Energy Systems Det Norske Veritas (DNV), Ditlev Engel, oppfordrer vindkraftindustrien til å tenke stort.

– Flytende havvind er mye mer anvendelig globalt enn bunnfast havvind. Ikke undervurder hvor raskt kostnadene kommer til å falle, utviklingen går i en fart vi tidligere ikke har sett, understreket han og viste til den såkalte Ostend-erklæringen.

Den ble undertegnet 18. mai av ni europeiske land, herunder Norge, som har gått sammen om en ambisjon om å produsere 120 gigawatt havvindkraft i Nordsjøen innen 2030, og 300 gigawatt innen 2050.

Ambisjonene er store, men foreløpig altså uten noen prislapp eller forståelig regnestykke.

Lyse ut nye områder i 2025

I Norge er målet å produsere 30 gigawatt innen 2040. To områder, Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II er allerede lyst ut for henholdsvis flytende og bunnfast havvind.

I 2025 skal det lyses ut nye områder for flytende havvind langs norskekysten helt opp til Finnmark, opplyser Støre.

Regjeringen er nå i gang med å vurdere hvor, sier han til NTB.

Samtidig ble det kjent tidligere denne uka at Equinor legger planene om den flytende havvindparken Trollvind på is. Kraftig økte kostnader og mangel på teknologi blir oppgitt som årsaker. (Les mer i sak under).

Dette ville mange tatt som et signal om hvor vanskelig det er å få noen form for økonomisk fornuft i denne typen prosjekter.

Men Støre lar seg ikke bekymre av slikt. Han sier til NTB at han beklager beslutningen om å droppe Trollvind .

– Det illustrerer at det er utfordringer både på kostnadssiden og på teknologi- og materialsiden. Veldig mange land skal nå gjøre det samme, bygge mer havvind samtidig, og det skaper flaskehalser, sier han.

Trollvind var planlagt uten statsstøtte. Det er ikke aktuelt å gå inn nå med statlige subsidier for å få prosjektet på skinner igjen, slår statsministeren fast.

– Men jeg håper at Equinor kommer tilbake og finner både teknologi og kostnadsmuligheter for å kunne gå i gang. Vi kan diskutere det da, sier Støre

Mange vil finne det bekymringsfullt at Norge har en statsminister som ikke tar  innover seg økonomiske og teknologiske realiteter, men velger å la seg styre av «ambisjoner».

Les også: 

Klimadrømmer koster: Equinor stanser flytende havvind på Trollfeltet

Velkommen til lesermøte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.