Equinors Dudgeon Offshore Wind Farm vindmølleanlegg utenfor England. Foto: Jan Arne Vold / Equinor / NTB

Danmark, Tyskland, Nederland og Belgia vil samarbeide om å tidoble havvind-kapasiteten i Nordsjøen til minst 150 gigawatt innen 2050.

Havvind er i skuddet også i flere EU-land. Onsdag samles lederne i de fire landene til toppmøte i Esbjerg i Danmark, ifølge NTB-Ritzau.

– Dersom vi skal høste all vind som høstes kan i Nordsjøen, blir vi nødt til å gjøre det i fellesskap. Nordsjøen kan gi ganske mye, og det er også derfor at dette tette samarbeidet nå blir innledet, sier Danmarks statsminister Mette Frederiksen til Jyllands-Posten.

Det opplyses at det å bygge ut havvindanlegg, kan produsere 150 gigawatt. Samtidig vil dette koste nærmere 1.400 milliarder kroner. Målet er at dette skal kunne forsyne rundt 230 millioner europeiske husstander med såkalt grønn energi.

Regjeringen i Norge lanserte nylig en plan for utbygging av 30 gigawatt havvind innen 2030. Det tilsvarer nesten den samlede norske vannkraften i dag.

Det er ikke gitt nærmere opplysninger om hvordan man skal få dette til å bli lønnsomt, det vil si at det man produserer har større salgsverdi enn kostnadene knyttet til produksjonen.

Man har heller ikke berørt faktorer som vindturbinenes varighet i et krevende maritimt miljø, og hvilke kostnader som vil tilkomme ved vedlikehold/utskiftninger.

Siden slike installasjoner som kjent kun produserer strøm i begrensede perioder, anslått til ca. 25-30 prosent av tiden, oppstår et behov for erstatningskraft den betydelige tiden det her ikke leveres noe strøm. Hvordan dette skal løses, er også et åpent spørsmål.

I forbindelse med hele havvind-problematikken, er det naturlig å lenke til Documents kritiske gjennomgang i denne sendingen:

Doc-TV: Havvind-regnestykkene regjeringen ikke gir deg

Interessert i problematikken? Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.