Innen 2040 er regjeringens mål at det skal produseres nesten like mye kraft fra havvind som fra vann­kraft.

Nå skaper økte oljepriser ekstra utfordringer for å nå målet, skriver Klassekampen.

– For Norges del er den tydeligste effekten av prisøkning på olje at en større del av investeringene går til fossil. Det blir vanskeligere å få investeringer og arbeidskraft til nye næringer, sier Stig Schjølset, fagsjef i klimastiftelsen Zero.

Selskapet JP Morgan Chase mener oljeprisen vil stige gradvis til 150 dollar innen 2026.

Det er godt nytt for den norske statskassa, men dårlig nytt for de som skal investere i havvind.

Klarsignal for gigantisk havvindprosjekt i Ryfylke

Et tydelig varsko på havvindnæringens utfordringer kom fra Storbritannia i begynnelsen av september. Da den britiske regjeringen utlyste auksjon på store havvindområder i Nordsjøen, var det ingen selskaper som bød. Lønnsomheten i prosjektene var for lav.

– Politikerne må akseptere at det trengs mer politikk for å nå ambisjonene. Havvind og grønne næringer trenger bedre rammebetingelser når olje og gass er så lønnsomt, sier Schjølset.

Regjeringen har foreløpig satt et subsidietak for å få realisert prosjektet på 23 milliarder. Etter fiaskoen i Storbritannia er flere eksperter usikre på om det er nok.

– Jeg mener det er mulig å sende kostnadene til oljesektoren inntil de produserer like mye strøm i Nordsjøen som de bruker, sier Anders Bjartnes, redaktør i nettavisa ­Energiogklima.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.