Havvind i norske farvann vil koste skjorta, men statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland er like entusiastiske.

Nylig fant Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og MDG ut at de skulle bruke 23 milliarder kroner av statens penger til den første utbyggingsfasen av Sørlige Nordsjø II, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi legger til rette for viktig kraft for norsk industri, stabilitet og forutsigbarhet, muligheter til å kutte klimautslipp og til at leverandørindustrien kan satse internasjonalt. Vi trenger kraften, sier Aasland.

Støre og Aasland forsvarer havvindmilliardene langs tre linjer: Klima, kraftbehov og industriutvikling. Statsministeren mener at alle hans europeiske kolleger har havvind på dagsordenen.

– Å stoppe nå er også dårlig fra et klimaperspektiv, for da kan Norge styre mot en anstrengt kraftsituasjon. Og det er dårlig for all annen aktivitet i Norge som venter på mer kraft, sier Støre.

Regjeringen må revurdere havvind, mener Aftenbladet

Energiministeren er helt sikker på at havvind vil bli lønnsomt – etter hvert.

– Vi er i startfasen. Det vil koste mye penger. Det å drive frem havvindsatsing på en troverdig måte, først med disse to prosjektene, så en større utlysning i 2025, det gjør at industrien og kompetansen får noe å strekke seg etter, og at de kan se for seg skaleringsmuligheter. Det vil bringe kostnadene ned. Jeg er helt overbevist om at vi vil bli konkurransedyktige, sier olje- og energiminister Aasland.

Støre-regjeringen besluttet i fjor at den første fasen av Sørlige Nordsjø II skal bygges med kraftkabler som bare går til Norge, noe som betyr at europeiske strømkunder på den måten slipper å ta en del av regningen.

Det er Aasland glad for.

– Jeg er veldig glad for at man bestemte at utbyggingen av de to første prosjektene skulle være med linjer til land, for det understøtter det kraftsystemet vi sårt trenger å utvikle, sier han.

Regjeringen mener den har et «realistisk siktemål» om at vindturbinene vil være driftsklare innen 2030.
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.