Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og energi­minister Terje Aasland (Ap) under presse­konferansen i forbindelse med havvind­auksjonen i Oslo den 20. mars 2024. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Konsortiet Ventyr, som består av svenske Ingka Investments og belgiske Parkwind, har vunnet det første anbudet om utbygging av havvind i Sørlige Nordsjø II i konkurranse med fire andre anbydere.

115 øre/kWh er vinner­budet i auksjonen, som kan utløse opp mot 23 milliarder kroner i stats­støtte, kunngjør regjeringen onsdag.

NTB skriver:

– Det betyr at når den vindvektede, månedlige strømprisen er over 115 øre per kWh, vil staten få utbetalt differansen. Når prisen er under, vil staten betale differansen. Det totale støtte­beløpet kan uansett ikke overstige rammen på 23 milliarder kroner, forteller energiminister Terje Aasland.

Statsministeren synes dette er gode nyheter, går det frem av regjeringens presse­melding onsdag:

– Dette er en gledens dag. Denne regjeringen har jobbet med å realisere havvind i Norge siden dag én, og i dag har vi gjennomført den første vellykkede auksjonen. Norge har havområder med rike vind­ressurser, og en leverandør­industri med verdens­ledende teknologi­kompetanse. Det skal vi bygge videre på i årene som kommer med utlysning av nye arealer og nye auksjoner, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Energiministeren også:

– Dette er en milepæl i regjeringens havvind­satsing, og i dag har vi tatt et stort seg videre i arbeidet med å utvikle havvind i Norge, sier energi­minister Terje Aasland.

Regjeringen ønsker å legge til rette for utbygging av 30.000 megawatt (MW) havvind­kapasitet innen 2040, og anfører kutt i klima­gass­utslipp og økt tilgang på fornybar kraft som to av hoved­grunnene.

Anbudskonkurransen har gått av stabelen i en tid da en rekke europeiske havvind­prosjekter er blitt skrinlagt, og flere av de fullførte prosjektene har hatt store kostnads­overskridelser.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.