Terje Aasland (Ap) under Stortingets muntlige spørretime onsdag. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Havvindprosjektet Sørlige Nordsjø II sprekker med 8 milliarder kroner. Havvind er blitt et bunnløst pengesluk for Norge, og nå setter regjeringen et tak på 23 milliarder i subsidier.

Det blir stadig færre som drister seg til å hevde at havvind har noe som helst med økonomisk fornuft  å gjøre. Det ene prosjektet etter det andre viser seg å være totalt ulønnsomme, og direkte uforsvarlige å drive videre.

Dette har mange, også Document, hevdet i flere år allerede.

Men norske myndigheter ville ikke lytte, de måtte først sløse bort enorme beløp før de innser hvor håpløse disse prosjektene er.

Havvindprosjektet Sørlige Nordsjø II er bare ett av disse pengeslukene som er i ferd med å tappe det norske fellesskapet for gigantiske summer. Selv i utgangspunktet fremsto det som et subsidie-sluk, men det har vist seg å være mye verre enn antatt.

NTB melder om saken.

Tidligere mente regjeringen at det var nødvendig med 15 milliarder kroner i statlige subsidier, nå er altså taket hevet til 23 milliarder kroner, skriver NRK. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) bekrefter tallene overfor NRK.

Det er nå stadig flere også i de store partiene som mener dette koster betydelig mer enn det smaker.

Til og med klimapartiet Høyre mener det er grenser for økonomisk vanvidd. Høyre varsler at de vil stemme imot regjeringens forslag til rammevilkår for Sørlige Nordsjø II, Norges første store havvindprosjekt. Også Venstre vil trekke seg fra forhandlingene.

Energikomiteen skal etter planen avgi sin innstilling innen 7. juni, slik at regjeringens forslag kan vedtas før sommeren, og auksjonen for Sørlige Nordsjø organiseres før årsslutt.

Det er enda et stykke vei å gå før man i Stortinget våkner opp og konkluderer med at hele vindkraftideen er feilslått, både til havs og på land.

Men de første forsiktige signalene kommer nå.

Les også: 

Klimadrømmer koster: Equinor stanser flytende havvind på Trollfeltet

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.