Administrerende direktør i Fornybar Norge, Åslaug Haga. Foto: Heiko Junge / NTB

Regjeringen har utsatt fristen for prekvalifisering til havvindprosjektet Sørlige Nordsjø II med én måned. Fornybar Norge hadde bedt om opptil åtte uker.

Lite går på skinner for den såkalte havvindsatsningen. Ikke bare sliter man med å konstruere regnestykker som kan få det hele til å se ut som noe annet enn et ulønnsomt pengesluk.

Nå streves det også med å få på plass en finansieringsmodell som kan gjøre alle luftige visjoner til virkelighet der ute i havet.

Det skal gjennomføres en prekvalifisering der selskaper som vil bygge havvind, må dokumentere at de har evne til å gjennomføre prosjektet, skriver NTB.

I tillegg må de vise at de kan gjøre dette på en bærekraftig måte som har positive lokale ringvirkninger.

Dette må nå utsettes.

Årsaken til utsettelsen er at det har tatt lenger tid enn forutsatt å utarbeide den såkalte differansekontrakten i prosjektet, skriver regjeringen i brevet, ifølge E24.

Differansekontrakten bestemmer hvor mye støtte selskapene skal få av staten når inntektene fra havvind er lave. Det vil i praksis si svært mye av tiden.

Som med de fleste andre såkalte grønne prosjekter, er også havvindsatsningen helt avhengig av støtte/subsidier. Det stilles store spørsmål ved om dette noensinne kan bli økonomisk forsvarlig.

Siden denne differansekontrakten ikke er klar, og aktørene ikke vet hvor mye penger de kan få fra det offentlige, vil  avgjørende informasjon om finansieringsløpet dermed vært ukjent for selskapene når den opprinnelige fristen faller.

– Mulighet for flere aktører

Fornybar Norge er ofte omtalt som en av organisasjonene med aller størst sugerør ned i norsk statskasse. Her er tidligere Senterpartitopp Åslaug Haga nå sjef.

Denne organisasjonen ba om at fristen ble utsatt med seks til åtte uker. De begrunnet det med at det kunne bidra til bredere konkurranse og sikre aktørmangfold.

Olje- og energidepartementet kunngjorde i slutten av mars at fristen for å søke prekvalifisering skulle settes til 4. august 2023. Den nye fristen er satt til 1. september.

– Vi er glade for at departementet har lyttet til næringen. Dette gjør at flere aktører får mulighet til å delta i den første store havvindkonkurransen på norsk sokkel, sier administrerende direktør Åslaug Haga i Fornybar Norge.

Overrasket

Bransjeorganisasjonen Offshore Norge er en annen gruppering som deltar i denne subsidiefesten til havs.

Men her er man i motsetning til Fornybar Norge både overrasket og skuffet over at fristen utsettes.

– Det er veldig overraskende med en utsettelse av søknadsfristen for Sørlige Nordsjø II. Mange av våre havvindselskaper frykter at en utsettelse av søknadsfristen kan føre til utsettelse av hele fremdriften og tidsplanen for Sørlige Nordsjø II, sier fagsjef havvind Roger Pedersen til NTB.

Her vil man med andre ord bare komme i gang fortest mulig, slik at investorer og utbyggere kan starte med det som noen utvilsomt vil tjene store penger på i innledende faser.

Da skal det produseres og monteres utstyr og installasjoner, store penger er i flyt, aksjer kjøpes og selges, spekulanter gjør gode klipp, og det hele fremstår som en slags blomstrende næringsvirksomhet.

Men etter all sannsynlighet vil noe sitte igjen med en kjemperegning for dette etter hvert, og mye taler for at dette blir skattebetalerne.

– Det er avgjørende at auksjonen blir gjennomført i 2023 slik at en blant annet kan få igangsatt nødvendige undersøkelser i sommersesongen 2024 og holde fremdrift i prosjektet, sier Pedersen.

Les også: 

Masteroppgave om Norges havvind­prosjekt: Umulig å få lønnsomt

Sommerlesning! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.