Fem aktører får grønt lys til å delta i auksjonen om å bygge ut havvind i Sørlige Nordsjø II. Men Fornybar Norge frykter at budene vil utebli.

NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve melder om saken.

– Nå blir det veldig spennende å se hvor mange som deltar i auksjonen 18. mars. Vi håper Sørlige Nordsjø II kan tildeles da, men det er slett ikke gitt at det blir deltakere i auksjonen, sier Jon Evang, bransjedirektør for havvind i bransjeorganisasjonen Fornybar Norge.

Tvil om prosjektets lønnsomhet kan skremme vekk investorene, frykter Evang.

– Mange av aktørene som nå er prekvalifisert, har sagt at de fortsatt anser det som svært krevende å regne hjem prosjektet og har ikke bekreftet endelig at de kommer til å delta i en budrunde.

Flere aktører har allerede trukket seg fra prosessen, ifølge Roger Pedersen, havvinddirektør for bransjeorganisasjonen Offshore Norge (tidligere Norsk olje og gass).

– Vi vet at betingelsene for å bygge ut Sørlige Nordsjø II er krevende, så det blir derfor spennende å se hvordan auksjonen vil utspille seg når den starter mandag 18. mars, sier han.

Hittil har staten vedtatt subsidier på 23 milliarder kroner, men flere eksperter har anslått at sluttsummen vil bli mer enn dobbelt så stor.

Både forskere og energiselskaper har stilt spørsmål ved lønnsomheten i prosjektet.

Regjeringens ambisjon er at det innen 2040 skal tildeles områder for 30.000 megawatt havvindproduksjon. Sørlige Nordsjø II er åpnet for en kapasitet på 3000 megawatt.

I dagens politiske klima er det vel neppe så mange som blir overrasket hvis Støre-regjeringen bestemmer seg for å løse problemet ved å pøse enda flere skattemidler inn i prosjektet.

Les også:

Regjeringen utsetter havvind igjen. Er den grønne kollapsen et faktum?

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.