Den danske havvind-giganten Ørsted, som har store problemer i USA, ønsker å prioritere annerledes. Flere andre aktører har trukket seg fra Norges første store prosjekt. Vindkraft både på land og til sjøs er tikkende økonomiske bomber.

Ørsted, den danske havvind-giganten som har fått store utfordringer med sine prosjekter den siste tiden, trekker seg nå fra konkurransen om å bygge ut anlegg på norsk sokkel. Det skjer kun to dager før fristen for å søke om forhåndsgodkjenning for Norges første store prosjekt, Sørlige Nordsjø II.

Dette melder Dagens Næringsliv. Nyheten ble kjent etter en børsmelding fra Bonheur. Her får vi vite at samarbeidet mellom Ørsted via Fred. Olsen Seawind trekker seg ut av det norske havvindprosjektet Sørlige Nordsjø.

Enn så lenge fortsetter Fred. Olsen Seawind og Hafslund sin satsing på havvind i Norge i Blaavinge-konsortiet.

Nyheten kommer rett etter at et gigantisk vindkraftanlegg nord i Sverige også beveger seg mot en økonomisk katastrofe.

Nok et vindkraftprosjekt ender i økonomisk katastrofe

Ørsted har tapt store beløp på sin satsing på havvind i USA, hvor selskapet nylig skrotet to prosjekter på grunn av mangel på lønnsomhet.

At det gir opp Norge, og at de to selskapene det samarbeidet med også faller ut av konkurransen om Sørlige Nordsjø, er likevel nok et tilbakeslag for regjeringens satsing.

Norsk Hydro, Vattenfall og Seagust har også sagt at de ikke ønsker å delta i konkurransen om Sørlige Nordsjø II. Aker-sjef Øyvind Eriksen sa nylig at han rett og slett ikke ser noen mulighet til lønnsomhet i prosjektet, dette til tross for massive statlige klimasubsidier.

«Flere bransjeorganisasjoner har i lengre tid uttalt at de er usikre på om rammevilkårene vil være attraktive nok for å tiltrekke seg interesse», skriver DN.

Med andre ord: Staten må øke sine subsidier, som er hva «rammevilkår» egentlig betyr i denne sammenhengen.

Regjeringen har tidligere uttalt at den ønsker å kvalifisere minst seks, og maksimum åtte, aktører for Sørlige Nordsjø. Olje- og energiminister Terje Aasland har imidlertid ikke ønsket å si noe om hva som skjer dersom færre skulle søke.

Søknadsfristen går ut på onsdag.

Les også:

Siemens i fritt fall på børsen på grunn av satsningen på vindkraft

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.