Ørsted er stor også internasjonalt. Det er det tidligere danske olje og gasselskapet DONG som skulle bli grønt og derfor skiftet navn. Staten er største eier. I januar 2021 var selskapet verd 578 milliarder, onsdag var verdien 177 milliarder.

Det er tapene i USA som tynger og utløste børsraset.

Men det har gått opp for vindselskapene at trærne ikke vokser inn i himmelen.

Dansk vindindustri er bekymret. I Tyskland har staten holdt auksjon på vindmølleutlysninger, akkurat som på oljefelt. Det innbrakte den tyske stat 95 milliarder. Oljegigantene Total og BP slo til.

De to oliegiganter BP og Total Energies vandt udbuddet foran blandt andre Ørsted med samlede bud på et beløb svarende til omkring 95 milliarder kroner for at få lov at opstille syv gigawatt fordelt på havvindmølleparker ved Helgoland i Nordsøen og ud for Rügen i Østersøen. Ifølge chefen for Bundesnetzagentur, som stod for auktionen, bekræftede resultatet det tiltrækkende i at investere i havvind i Tyskland.

Men hvorfor betaler Total og BP så mye for lisenser som aldri kommer til å bli lønnsomme? Er det for å grønnvaske olje- og gassvirksomheten? Politikerne krever at det bygges helt fantastiske strømanlegg bygget på vind.

Politikerne ønsker nemlig på den ene side at opstille et enormt antal nye havvindmøller i 2030 og videre frem mod 2050. Helt konkret vil de nordvesteuropæiske lande opstille møller med en samlet kapacitet på 120 gigawatt i 2030 og 300 gigawatt i 2050. Det kræver en kraftig udbygning af produktionskapaciteten hos de europæiske producenter.

Selskapene tør ikke trosse politikerne, siden vedtakene er truffet i internasjonale fora om å kutte karbonutslippet. Men økonomisk gir det ingen mening. Disse turbinene vil aldri kunne bli lønnsomme. De er leketøy for politikere som gir blaffen i kostnadene for å realisere drømmer.

Men allerede nå slår konkrete konsekvenser inn, som at danskene frykter at deres vindmølleindustri vil bli utkonkurrert av kinesiske. Med så høye kostnader må det spares inn der man kan, og da er kinesiske møller å foretrekke.

Men da skriker dansk vindmølleindustri.

Slik er det når det grønne skiftet innhentes av økonomiske realiteter.

 

https://www.berlingske.dk/business/vindindustrien-er-ramt-af-modvind-danmarks-position-som-foerende

https://www.berlingske.dk/business/mads-nippers-kursmareridt-koster-aktionaererne-et-gigantisk

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.