Energidepartementet har lyst ut konkurransen om tre prosjektområder for flytende havvind i Utsira Nord utenfor kysten av Rogaland.
Utlysningen åpner for at selskaper kan søke om å bygge ut og drifte havvindparker, og ett av områdene vil motta statsstøtte på opptil 35 milliarder kroner, skriver TU.
Utlysningen markerer et viktig steg i regjeringens havvindsatsing.
Energiminister Terje Aasland (Ap) uttaler at satsingen er viktig for å skaffe Norge mer fornybar energi og for å utvikle ny teknologi og løsninger som kan redusere kostnadene for flytende havvind.
Han erkjenner at kostnadsnivået for teknologien for øyeblikket er høyt, men mener kommersiell lønnsomhet er mulig på sikt.
Både Aasland og finansminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det er riktig å gi statsstøtte i en tidlig fase av teknologiutviklingen.
Stoltenberg har imidlertid tidligere uttrykt tvil om hvorvidt flytende havvind vil bli kommersielt lønnsomt på varig basis og advart mot permanent subsidiering.
Hvert av de tre prosjektområdene kan ha en installert kapasitet på inntil 500 megawatt. Konkurransen om statsstøtten innebærer at aktøren som trenger minst støtte for å realisere sitt prosjekt for ett av områdene, vil bli valgt til å gå videre.
Reaksjonene på utlysningen er delte. Sofie Marhaug, andre nestleder i Stortingets energi- og miljøkomité for Rødt, er misfornøyd og mener regjeringen burde ha droppet videre havvindsatsing. Hun uttrykker bekymring for konsekvenser for fugletrekk og livet i havet og luften, og mener pengene kunne vært brukt til energieffektivisering.
På den andre siden er arbeidsgiver- og interesseorganisasjonene positive.
Administrerende direktør Hildegunn T. Blindheim i Offshore Norge er glad for utlysningen og ser en vellykket satsing som et bidrag til mer energi, lavere kraftpriser, reduserte klimagassutslipp, nye arbeidsplasser og videreføring av kompetanse fra olje- og gassnæringen.
Bransjedirektør for havvind i Fornybar Norge, Jon Evang, kaller utlysningen en «industriell milepæl for Norge». Fornybar Norge opplyser at ni aktører har vist interesse for Utsira Nord, og at «det blir spennende å se hvor mange som leverer søknad innen fristen 15. september for å sikre god konkurranse i anbudsprosessen».
Satsingen på flytende havvind i Utsira Nord er en del av regjeringens bredere strategi for fornybar energi. I motsetning til bunnmonterte havvindturbiner som krever grunt vann, er flytende teknologi mer relevant for Norges dypere havområder, mener de.
Prosjektet har flere ganger vært utsatt, blant annet i 2023.