Kan se langt etter pengene: Statsminister Jonas Gahr Støre på havvindfestival i Haugesund.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Statlige milliarder fortsetter å rulle inn i pengesluket kalt havvind. Nå garanterer myndighetene for et gigantisk lån til utbygging av havvindpark i Nordsjøen.

Eksportfinansiering Norge (Eksfin) garanterer for 90 prosent av kraftselskapet Iberdrolas lån på 500 millioner euro for å bygge havvindpark i Nordsjøen.

Eksfin er en etat under Nærings- og fiskeridepartementet som ble opprettet 1. juli 2021, etter en sammenslåing av Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) og Eksportkreditt Norge AS.

Dette er med andre ord en av mange statlige hender som i dag er travelt opptatt med å dele ut folkets penger til ulike profitører og spekulanter knyttet til såkalt grønt skifte.

Havvind er en sentral del i dette pyramidespillet, der milliarder ruller uten at det finnes realistisk utsikt til avkastning på pengene. Det meste er tapt i det øyeblikk det investeres.

NTB melder om saken, uten å knytte noen kritisk bemerkninger til det hele.

Totalverdien på lånet ligger på omtrent 5,7 milliarder norske kroner. Eksfin garanterer for fem milliarder kroner, og avtalen bringer Eksfins samlede havvindfinansiering opp i 20 milliarder kroner.

– Tett samarbeid med ledende internasjonale havvindutbyggere er viktig for utviklingen av den norske havvindklyngen. Transaksjonen er også med på å befeste Eksfins posisjon innen fornybar energi og åpner nye muligheter for norske eksportører, sier Tone Lunde Bakker, administrerende direktør i Eksfin.

Det spanske kraftselskapet Iberdrola kjøper transformatorplattform fra Aker Solutions og installasjonstjenester fra Seaway 7. Havvindparken East Anglia THREE skal stå i Nordsjøen.

Iberdrola vil også kjøpe leveranser til selskapets øvrige havvindutbygginger fra andre norske eksportører.

Det er her snakk om enorme summer, som for alle praktiske formål er å anse som tapte penger, om man ser hen til hva som har skjedd med samtlige tidligere investeringer i denne typen prosjekter.

De har aldri lønt seg, og det er ikke fremlagt noen unike egenskaper ved dette nye prosjektet som tilsier at det vil kunne få en annen utvikling.

Document har ved flere anledninger omtalt og analysert denne systematiske brenningen av penger som foregår under merkelappen «havvindutbygging». Les Blant annet Kent Andersens omfattende gjennomgang under:

I dag åpner Norges første flytende hav­vindpark til 7,4 mrd.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.