Støre har lovet at vi skal leve av å redde klimaet, og en nøkkelfaktor for «Grønt Industriløft» er satsingen på havvind. Det er særlig teknologien rundt flytende havvind Norge skal ta eierskap i å utvikle som «den nye oljen». Nå melder imidlertid Equinor at verdens første flytende havvindpark, Hywind Scotland, må taues til Norge for «omfattende vedlikehold» etter bare fem års drift.

Hywind Scotland ligger utenfor kysten av Peterhead i Skottland og består av fem møller. Dette er gigantiske maskiner med bevegelig fundament og 6-veis stressbelastninger, med enormt moment fra rotorer over til søylen, og all belastning er tatt av rullelager som operer i salt havmiljø.

Å forstå at dette vil bli kortlivet og kostbart, tilhører et grunnkurs i mekanikk. Ingen sunn forretningsmodell ville noensinne gått inn for et slikt produksjonsmiddel. Men når politikere bestemmer at noe er en god ide og folket betaler for byggingen, så stiller saken seg annerledes.

Møllene skal nå slepes til land for bytte av store komponenter, og slepet vil antagelig medføre mer CO2-utslipp enn møllene noensinne skulle spare inn. Det hersker vel noe tvil om de noensinne vil bli satt opp igjen, men det hersker ingen tvil om de økonomiske konsekvensene. Det blir dyrt!

Flytende havvind er allerede en økonomisk fiasko 

Dette beviser ikke bare at flytende havvind er en veldig dårlig ide, og at spekulasjonene rundt en levetid på mellom fem og ti år før de må skrotes ikke er tatt ut av løse luften – noe som ødelegger alle planer om overskudd eller lave strømpriser.

Signaleffekten er også veldig dårlig. Dette skjer bare fem måneder etter åpningen av Støres prestisjeprosjekt, Hywind Tampen. Dette er første steg i molbovedtaket om å «elektrifisere Nordsjøen» og skal forsyne oljefeltene Gullfaks og Snorre i Nordsjøen med strøm – hvis det tilfeldigvis blåser akkurat passe.

Hywind Tampen ble offisielt åpnet med fanfarer, full pressejubel og svulstige festtaler 23. august 2023, etter en lengre prøveperiode. Til tross for sterk folkelig motstand mot vindkraft har statsminister Støre gått i bresjen for den internasjonale vindkraftindustrien, og på åpningsdagen uttalte han entusiastisk til NTB:

– I dag skriver vi historie, sa Jonas Gahr Støre på åpningen av verdens største flytende havvindpark, Hywind Tampen, i Nordsjøen.

Nå bekrefter Equinor at de er nødt til å bytte ut store komponenter i samtlige fem havvindmøller på Hywind Scotland etter bare fem års drift. De nyere møllene på Hywind Tampen fikk en sluttpris på hele 673 millioner kroner pr. stk før driftskostnader. Hva slikt vedlikehold koster, vil ingen si noe om.

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.