Nytt

Skottland har planer om flere vindparker, og 17 områder diskuteres som aktuelle. Her fra Equinors Hywind Buchan utenfor Skottland. Skotske fiskere ber norske fiskere finne ut hvilke fiskefelt de absolutt vil verne. Foto: Øyvind Gravås / Equinor / NTB Scanpix

Mens Norge har planer om sin første park for flytende havvind i 2022, åpnet Skottlands første for to år siden. Yrkesfiskere frykter tap av fiskeriområder.

For to år siden åpnet Equinor havvindparken Hywind Scotland. Det var verdens første park for flytende havvind, som produserer strøm til om lag 20.000 husstander. Skottland har planer om flere utbygginger, skriver Klassekampen.

I Norge har vindkraft til havs blitt pekt på som en industrimulighet og en løsning for å unngå konfliktfylte utbygginger på land.

Den skotske organisasjonen for hvitfiskprodusenter, SWFPA, advarer og mener det ikke er gode eksempler på sameksistens mellom kommersielt fiske og vindparker til havs.

– Vår største frykt er at det snart ikke er noe sted igjen å fiske, fordi sjøen fylles opp av vindmøller og andre næringer som oppdrett, sier Femke de Boer i organisasjonen til avisen.

De Boer oppfordrer norske fiskere til å bestemme seg for hvilke fiskefelt man absolutt vil beholde og hvilke det er greit å gi slipp på.

Hywind Tampen, Norges første vindpark til havs, skal etter planen sørge for fornybar strøm til oljefeltene Snorre og Gullfaks fra 2022.

Olje- og energidepartementet opplyser til Klassekampen at planene er til behandling og at de «gjennomgår den normale saksbehandlingen for utbyggingssaker under petroleumsloven».

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.