Equinors Hywind Buchan vindmølleanlegg utenfor Skottland. Foto: Øyvinf Gravås / Equinor / NTB.

Energikrisen og de høye strømprisene har fått stadig flere til å tvile på om elektrifisering av alle oljeplattformer på norsk sokkel er en god idé, og nylig tok Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til orde for å dra i nødbremsen, til tross for at prosjektet er en del av regjeringsplattformen.

«Jeg tror de fleste partiene etter hvert innser at vi aldri kommer til å elektrifisere alle plattformene fra land», sa Arnstad til VG.

Arnstad spurte seg også om Norge burde utsette klimamålene, og ble straks kritisert for det av SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken. Siden uttalte også statsminister Jonas Gahr Støre at «klimamålene ligger fast».

Nå hevder en forsker ved Sintef at utbygging av havvind kan redde de norske klimamålene for 2030.

NTB skriver:

– Jeg mener det absolutt er realistisk å få til havvindutbygging i Norge før 2030, sier John Olav Tande, sjefforsker hos forskningsinstituttet Sintef, til Klassekampen.

Arnstads skepsis til elektrifisering bunner delvis i at havvind neppe er godt nok utbygget innen 2030. Tande åpner derimot for at det er mulig å få til innen den tid, og inviterer politikerne til å handle raskt:

– Det krever at man setter fart fra myndighetenes side, får på plass rammebetingelser, setter i gang forundersøkelser, og legger til rette for utbygging, sier han til avisen.

Dermed kan det også bli mulig å elektrifisere sokkelen ved hjelp av havvind, mener Tande:

Han viser til Equinors flytende havvindprosjekt i Nordsjøen, som etter planen skal forsyne oljefeltene Snorre og Gullfaks med strøm fra neste år.

– Planarbeidet der begynte for rundt fire år siden. Så det viser jo med tydelighet at det er fullt gjennomførbart å bygge ut vindparker koblet til oljefelt i løpet av relativt kort tid, sier Tande.

I januar tok Tande kraftig til orde for utbygging av havvind på LinkedIn: «Havvind vil gi arbeidsplasser, ny fornybar energi og lavere strømpriser. Hva venter vi på?» skrev han.

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.