Regjeringen hadde fått klar marsjordre fra Stortinget om å legge fram tiltak for å elektrifisere oljefelter ved hjelp av havvind i budsjettforslaget som ble lagt fram tirsdag.

Problemet er at det er lite strøm tilgjengelig for å elektrifisere flere felter.

– Jeg er fryktelig redd for at regjeringen nå har avblåst det grønne skiftet for norsk sokkel. Vi når ikke klimamålene, og i praksis er de i ferd med å avvikle norsk sokkel. For hva skjer den dagen det ikke er nok kvoter å kjøpe? Da er det kun ett alternativ igjen: Å stenge produksjonen, sier Ove Trellevik fra Høyre til Nettavisen.

Han mener at uten elektrifisering av sokkelen er Norges klimamål umulig å nå.

– Regjeringen mislykkes med kraftproduksjon på land. Så langt har de bare sagt ja til 0,3 TWh på land, og gjenværende elektrifisering trenger 5 nye TWh. Nå mislykkes de så til de grader med å få til kraftproduksjon til sokkelen også. Stortinget har krevd at de skal legge fra tiltak for å elektrifisere plattformer med havvind, og svaret er at de vurderer et partnerskap. Det er en skandale, sier Trellevik.

Milliardene forsvinner, «Tatt av vinden»

SV-leder Kirsti Bergstø henger seg på.

– Vi burde fått en offensiv satsing på elektrifisering av sokkelen gjennom havvind, men her kommer det ikke et eneste reelt tiltak. Dette er i praksis å utsette klimapolitikken, og det har vi ikke tid til. Hvis vi skal få omstillinga i gang og samtidig bevare arbeidsplasser, trengs det konkrete grep, ikke tomme ord, sier hun.

En opprørt Ove Trellevik mener det hele er en skandale.

– Dette er fryktelig skuffende. Det er helt umulig for petroleumsnæringen å nå klimamålet i 2030 hvis de ikke får elektrifisert, og skal de gjøre det, må de få en beslutning i løpet av sommeren om de kan få ja til landstrøm. Dette er store industriprosjekter, det er ikke bare å trekke en skjøteledning, tordner han.

Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener regjeringen står på så godt de kan.

– Vi deler utålmodigheten om å kutte utslipp og få på plass mer kraft, særlig havvind, for å kunne fortsette arbeidet med å kutte utslipp og videre utvikle sokkelen. Arbeidet er godt i gang, sier hun og legger til:

– Samtidig ønsker vi å etablere et Energipartnerskap med petroleumsnæringen for å samarbeide om ytterligere tiltak som tilrettelegger for elektrifiseringen offshore-installasjoner for å kutte klimagassutslipp.

«Målet er større grad av samtidighet mellom tiltak som bedrer kraftbalansen og tiltak for klimaomstilling på sokkelen, som ytterligere bruk av kraft fra land», skrev regjeringen i en pressemelding.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.