Norske politikere sitter fast i sine utopiske drømmer om vindkraft. Torsdag fikk havvindbransjen tid og rom på NRK Nyhetsmorgen til å fantasere om 62.000 arbeidsplasser i 2050. Så kom Trond Mohn på banen med planer om kjernekraft i Norge. Nesten før noen andre fikk reagert, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) tvert nei til den tanken.

Den tanken har så absolutt også nådd den tidligere Ap-mannen og milliardæren fra Bergen, Trond Mohn, som torsdag annonserte sine planer for kjernekraftverk i Norge. Med på laget har han fått kjernefysiker og kjernekraftforkjemper Sunniva Rose og den tidligere professoren i geologi og geofysikk Johnny Hesthammer, som også har mer enn 20 års erfaring fra oljebransjen.

Ikke før var tanken lansert, før ministeren for olje- og energi, Terje Lien Aasland (Ap), forsøkte seg på et direkte skudd mot planene:

– Kjernekraft har en rekke krevende sider knyttet til kostnader, sikkerhet og ikke minst når det gjelder oppbevaring av avfall. Vår vurdering er at kjernekraft ikke er en aktuell problemstilling i Norge, skriver Terje Aasland (Ap) i en e-post til VG.

Havvindminister Aasland ser ut til å ha «glemt» at Norge allerede har et «Kombinert lager og deponi for lav- og mellomaktivt radioaktivt avfall (KLDRA)» som ligger i Himdalen i Aurskog-Høland.

Uansett hvor mye penger Aasland er villig til å hive etter havvind, er atomkraft – i forskjellige former – det eneste realistiske håpet for å unngå at fjell og fiskebanker bygges ned av energislukende og forurensende vindturbiner. Vindturbiner Norge altså ikke trenger, fordi vi allerede har nok kraft, om vi bare slapp utenlandskablene.

– Sol, vind og vann vil ikke være nok til å erstatte drivstofftilførselen i Norge. Vi kommer ikke utenom kjernekraft, og klimamålene i 2030 vil ikke bli nådd, uansett hva vi gjør, sier professor Jan Emblemsvåg til Document.

Mer om Emblemsvåg i en senere artikkel, først til havvind og dagens propagandainnslag på NRK nyhetsmorgen:

Der fikk vi høre daglig leder i havvindselskapet Vårgrønn AS, Olav Hetland, be regjeringen om klare retningslinjer «for å tørre å satse». NRK blåste ny luft inn i de heliumoppblåste visjonerne om 52.000 arbeidsplasser som først ble fremlagt i en rapport fra Menon Economics, på oppdrag fra Rederiforbundet i mai. Vel en måned senere var det Vårgrønn AS’ tur til å hyre inn Thema Consulting Group for å fortelle at jo, havvind kunne gi 50.000 arbeidsplasser innen 2050.

Nå, når strømprisene virkelig begynner å svi, med permitteringsvarsler og rentehevninger på løpende bånd, skal vi altså tro lovnadene om at fremtidige arbeidsplasser har steget med 8000 siden juni. Jommen sa jeg smør!

NRK fortalte oss ikke at selskapet med det forlokkende navnet, 13 ansatte og 42 millioner kroner i underskudd i 2021, er eid av italienske ENI (69,6 %), og 30,4 % av noe som kalles HV STORM HOLDING AS. Eierskapet til dette selskapet er illustrerende for hvordan norske og utenlandske spekulanter opererer for å makse ut profitt ved å håve inn subsidier fra kyniske eller naive [stryk det du ikke synes passer] norske politikere. Før vi får laget en egen sak om disse spekulantene, kan vi nøye oss med å nevne at en sentral bakperson her er investoren, noen vil si spekulanten, Ole Ertvaag, som vi gjenfinner på 66. plass på Kapitals liste over Norges rikeste. Uttrykket som herre, så hund kan kanskje passe her?

Ertvaag er også kjent som en entusiastisk fotballsupporter. Han er gift, har to barn og en hund som heter Max Utbytte. (Kapital)

Subsidier opp og i mente

Noen av oss har hørt og sett Hogne Hongset og Hans Rustad snakke om brakkebaroner og vindbaroner på Document-TV, men jeg tillater meg her å komme med en ny baronbetegnelse: subsidiebaroner. Vi skal komme tilbake til kostnadene for kjernekraft, det være seg konvensjonelle, små og mellomstore (SMR) reaktorer basert på uran og/eller thorium, men først litt om havvind og kostnader.

Redaktøren for det fornybar-frelste magasinet Energi og Klima, som eies av «den grønne tankesmien» Norsk klimastiftelse – som igjen har sterke bånd til UMOE Gruppen, der MDG-millionæren «folk-tjener-på-høye-strømpriser»-Jens Ulltveit-Moe er sentral, skrev følgende i februar i år:

Havvind vil kreve milliardsubsidier – hvordan fordeler vi regningen?
Å bygge ut havvind vil kreve milliardsubsidier. Noen må plukke opp regningen.

Takk, Bjartnes. «Milliardsubsidier» er ordet.

Det er kanskje derfor regjeringen ikke sa noe som helst om kostnadene da de la frem sin havvindssatsning tidligere i år. (Gå ikke glipp av kollega Kent Andersens knusende slakt av denne satsningen.)

Likefullt drar altså landets statsminister til New York for å fremme havvind, norsk teknologi og norske selskaper.

– Vi står nå overfor utfordringer som er formidable og som nesten synes umulige. Vi må kutte utslipp enda raskere og utvikle et nytt globalt energisystem på noen få tiår. Samtidig må vi komme oss gjennom de neste stormfulle årene mens Europa slutter å bruke russisk gass, sier Støre. (Norge i vinden i New York – Regjeringen.no)

Mange har nok glemt hva Støre sa og gjorde på sitt siste besøk i New York. I januar besøkte han «Kongen av Wall Street», Larry Fink. Her en liten smakebit:

Ifølge Dagens Næringsliv var det klima og «det grønne skiftet» som sto øverst på agendaen da Norges statsminister, assistert av en topptung delegasjon med blant andre fagdirektør i Utenriksdepartementet, Georg Børsting, møtte Larry Fink. Børsting (57) var med på å fremforhandle Paris-avtalen og var Norges sjef-forhandler ved klimakonferansen i Glasgow (GOP26) sist høst. Selvsagt var han sentral i forberedelsene til dette «toppmøtet» mellom «klimastormakten» Norge og «klimakapitalisten» Larry Fink: (Document)

Klimastormakt på kapitalistenes lag

I New York har altså Støre takket ja til nok en internasjonal toppjobb i klimakapitalistenes, unnskyld: klimaets tjeneste, kan NTB entusiastisk fortelle godtroende norske lesere:

Han har takket ja til å bli med i «The Global Energy Alliance for People and Planet» og skal lede et globalt råd i alliansen. Det ble kjent under FNs hovedforsamling i New York.

Målet til alliansen er at flere mennesker i fattige land skal få tilgang til strøm, og at det skal skje gjennom utbygging av fornybar energi i stedet for fossil energi.

– Dette er et samarbeid mellom privat og offentlig kapital, med satsinger i utviklingsland for å komme i gang med helt konkrete fornybarprosjekter, sier statsministeren.

Hans rolle blir først og fremst å lede et globalt lederforum i alliansen, med ledere fra finanssektoren og politikken.

– Vi må gjøre mye mer for å få opp tempoet på investeringene i fornybar energi i utviklingsland. Tilgang på energi er nødvendig for helse, utdanning og for at næringslivet kan skape jobber og vekst. Det er også helt avgjørende for å nå klimamålene, sier Støre.

Alliansen har som mål å skape 150 millioner nye jobber, unngå 4 gigatonn med fremtidige CO2-utslipp og styrke tilgangen til energi for en milliard mennesker, opplyser Statsministerens kontor. (NTB)

Så flott! Så mange jobber Støre skal være med på å gi verden med sin klimasatsning!

Men vent!

Denne alliansen har selvsagt fått sin egen hjemmeside, men siden den første som dukker opp på søket på «klimavennlige Google» er Rockefeller Foundation, måtte jeg se litt nøyere etter.

Anker-partnerne til Støre i arbeidet med å sikre en bedre (energi-)verden. Skjermdump: Global Energy Alliance for People and Planet

Støre er medleder av dette rådet sammen med Dr. Rajiv J. Shah, President of The Rockefeller Foundation og kjent bidragsyter til World Economic Forum (WEF). Andre medlemmer i rådet er Andrew Steer fra Bezos og WEF, Achim Steiner, sjef for UNDP og med i WEF, Ajay Mathur, nok en WEFer og en Tordenskjolds soldat i klimaspørsmål, nå Director-General for Den internasjonale solalliansen (ISA) som blant annet sponses av «usual suspects», som EU og Verdensbanken, samt en rekke andre kjendiser på verdens arena for «de snille».

Heldigvis for Støre er han ikke eneste nordmann i denne samlingen av de aller ypperste snillinger. For hvem andre enn World Economic Forums president, den tidligere Høyre-politikeren fra Trondheim som endte opp som Klaus Schwabs høyre hånd, ingen ringere enn Børge Brende!

Norge trenger uten tvil en stor omstilling (les: A Great Reset), men modellen som World Economic Forum, Jonas Gahr Støre og Rockefeller Foundation fremmer, er ikke til Norges beste.

Kilder/videre lesning:

MDG-milliardær Ulltveit-Moe: – Folk tjener på høye strømpriser (Document)

Vil ha kjernekraft i Norge: − Et rungende «ja» (VG)

Havvind eller kjernekraft? (Kronikk, Jan Emblemsvåg, Finansavisen)

Ødeleggende havvindsatsning fra en korrumpert regjering (Document)

Støres nye fokusområde: Skal jobbe for mer fornybar energi i utviklings­land

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.