Espen Barth Eide (Ap) er tidligere direktør i World Economic Forum (WEF). Når han som klimaminister sier til VG at han vil «binde seg selv til masten» for å nå klimamålene, er det som å høre hans tidligere sjef Klaus Schwab, eller kameraten til Jonas Gahr Støre (Ap), sjefen for verdens største hedgefond, Larry Fink, uttale seg.

Nettopp tilbake fra FN-møter i New York, der hans sjef Jonas Gahr Støre ble utnevnt til medleder i Davos-globalistenes nyeste påfunn, «The Global Energy Alliance for People and Planet», får Barth Eide god drahjelp av VGs unge «klimajournalister» til å presentere sin og sine læremesteres store sak få dager før statsbudsjettet legges frem.

Enkelte med hang til actionfilmer og lignende vil vel kanskje hevde at Barth Eide ikke umiddelbart fremstår som den mest troverdige helten i noen som helst katastrofe, snarere tvert imot, men la nå dét passere. Anslaget varsler dramatiske tider:

Enorme stormer herjet Floridas vestkyst forrige uke. Ødeleggelsene er kolossale, og orkanen kan være den dødeligste i delstatens historie.

Det kommer på toppen av en sommer full av dystre rekorder: Verdens verste tørke i Kina. Den verste tørken på 500 år i Europa. En tredjedel av Pakistan står under vann på grunn av tørke og deretter flom. Isbreer smelter i rekordfart.

Det er kun fanfarene som mangler når Barth Eide slipper til med sine beroligende (?) ord:

– Dette skjer nå, sier klimaminister Espen Barth Eide til VG.

– Selv om vi klarer å nå målet om 1,5 grader oppvarming, vil situasjonen være mye verre enn i dag for dem som vokser opp. Vi må bruke det vi kan av krefter for å omstille økonomien.

Og det er dét han forsøker på når han torsdag, samtidig med statsbudsjettet, presenterer det han kaller «den grønne boken» – et detaljert regnskap over hvor mye klimagasser Norge slipper ut.

Det er egentlig litt merkelig at den tidligere utenriksminister Barth Eide tar sjansen på å bruke betegnelsen «den grønne boken». Det var jo også tittelen på Muammar al-Gaddafis bok, og oppskriften på hvordan man kunne styre et land, noe som jo ikke gikk så bra …

I den forkastet han alle tanker om parlamentarisk demokrati og politiske partier. I stedet er det formulert tanker om et system av massedemokrati – hvor alle landets borgere aktivt kan delta i de politiske beslutningene. (Styrt etter Gaddafis grønne, NRK)

Pengegalopp

Fremfor å fokusere på hva regjeringen kan, vil eller  gjøre for å hjelpe norske bedrifter og husholdninger med å komme igjennom den kommende vinteren, som regjeringssjefen selv har varslet vil bli tøff, uten frostskader og med en levedyktig økonomi intakt, vil Barth Eide ha oss til å telle CO2.

CO₂ er det nye NOK
Klimaregnskapet skal legges frem hvert år fremover, og ser ut som et budsjett der det redegjøres for utslipp i fjor, hittil i år og hvordan Norge totalt ligger an for å nå klimamålene. Slik skal regjeringen «binde seg selv til masten», ifølge klimaministeren.

– Klima- og naturkrisen kan ikke settes på vent. Derfor er vi i gang med å lage verktøy som lar oss telle utslipp slik vi teller penger. Som vi sa i Hurdal, er målet å levere på 55 prosent kutt i utslippene innen 2030.

Etter å ha gått læretiden i korridorene i FN og Davos, der han i perioden 2014–16 var en av direktørene i World Economic Forum, har den tidligere utenriks- og forsvarsministeren nå endelig, i en alder av 58 år, kommet frem til sitt livs store svenneprøve:

Statsminister Jonas Gahr Støre har tidligere uttalt i VG at regjeringens fremste oppgave er å kutte over halvpartene av klimagassene på åtte år, «ferdig snakket». I front for å få til dette står Eide og hans grønne bok.

Siden han fikk jobben som klimaminister, har han forsøkt å få «klima inn i maskinrommet» i økonomien, og direkte inn i statsbudsjettprosessen.

– Tradisjonelt har mange velmenende regjeringer, også av min egen farge, sagt «husk på klima, da». Og så har man laget en ganske fin melding, og et halvt år etterpå kommer det en nasjonal transportplan som sier noe helt annet. Poenget er at klima må inn i kjernen. Det har vært, og vil være, vår svenneprøve.

Ut av skyggen

Selv om Espen Barth Eide har lang erfaring fra maktens korridorer og har vært mekler i Kypros-konflikten med tittelen visegeneralsekretær, har han ingen omfattende publikasjonsliste på Google Scholar. Dog finnes det der en oversatt versjon av hans artikkel etter Arbeiderpartiets EU-nederlag i folkeavstemningen i 1994: Et nordisk utenforlands tilpasningsstrategi: Norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk i EUs skygge.

Nå, i Europas skjebnetime, vil altså denne tidligere utenrikspolitiske tenkeren ha oss alle til å tro at verden står og faller med mengden CO2 vi her oppe under Nordpolen slipper ut. Det er ikke strømprisene i Norge eller Kystheimsforsvaret Barth Eide vil gjøre noe med (det siste har Rødt tatt tak i) – nei, han snakker Davos-språket, den mannen.

Dette er toppsaken hos World Economic Forums nettside 3. oktober 2022. Er det noen som lurer på hvor Jonas, Terje og Espen henter inspirasjonen sin fra, så følg med på deres synkronisering med WEF. Skjermdump: WEF

Det går mot vinter, men dét er ikke grunnen til at det går kaldt nedover ryggen på meg.

Slik vil han redde oss fra klimakatastrofe

Les også:

På subsidie­baronenes lag: Milliard­subsidier til hav­vind, avvisende til kjerne­kraft

Schwabs disipler snart i mål med sitt bestillingsverk

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.