I det som må være tidenes kamelsluking for Senterpartiet, partiet som en gang var kjent som distriktspartiet og EU-motstandernes parti, har statsminister Jonas Gahr Støre nå satt full fart på EU-tilpasningen, alt under et dekke av trylleordene det grønne skiftet.

I skyggen av spillet rundt Ukraina har statsministeren endelig fått tid og rom til å oppfylle drømmene til sin tidligere sjef, Gro Harlem Brundtland, en drøm som også Gahr Støres forgjenger i statsministerstolen, Erna Solberg, gjorde sitt beste for å oppfylle. De siste dagene har det strømmet på med nyheter som det meste av norsk offentlighet ikke makter å fordøye eller fortolke på toppen av medienes enøydhet.

Tirsdag fikk vi ved hjelp av Dagens Næringslivs innsyn i statsministerens agenda under USA-besøket i januar:

Støres besøk hos «Kongen av Wall Street» er et varsel om hva som kommer

Onsdag er det NTB som gir oss ytterligere innblikk i Gahr Støres strategi. Beleilig eller ubeleilig, så meldte både næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) korona-forfall, men klima- og miljøminister Espen Barth Eide ble med.

Men sykdomsforfallet betyr ikke at ambisjonene senkes. Tvert imot har statsministeren et offensivt budskap med seg til EU-toppene: EU vil ikke klare den grønne given uten Norge!

– Det vi ser, er at noe av det Norge har å bidra med, passer med de målene EU har satt seg for industri, sier Støre til NTB.

Les saken for å få et gløtt av hva herrene Gahr Støre og Barth Eide tenker på. Til NTB sier Barth Eide:

Klima- og miljøministeren beskriver det strategiske partnerskapet som et fjerde bein i klimasamarbeidet mellom Norge og EU – der de tre andre beina er EØS-avtalen, kvotemarkedet og avtalen om samarbeid innenfor de sektorene som ligger utenfor kvotesystemet, som transport og jordbruk.

– Vi mangler det fjerde beinet når det gjelder den grønne given. Nå skal vi sette et fjerde bein på den stolen, slik at den står støtt, sier Eide til NTB.

ACER

Eh, glemte du ikke et bein eller flere der, Barth Eide? Hva med EUs energibyrå, ACER? I 2018 skaffet Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne flertall for EUs tredje energimarkedspakke, også kalt ACER. Med den tapte Norge kontrollen over egne energiressurser, og resultatet kan du lese av på din egen strømfaktura og/eller bankkonto.

Den er ikke spesielt populær. I en meningsmåling Sentio nylig utførte på oppdrag fra Nei til EU, svarte over 51 prosent at Norge bør trekke seg fra avtalen.

Tar vi vekk «vet ikke»-gruppen, er det hele 81,3 % – mer enn 8 av 10 – av dem som tar stilling som vil ut av ACER.

Nei til EU-leder Roy Pedersen mener resultatet er interessant:

– Det er en økende forståelse for at ACER står i veien for politisk styring med vannkrafta, og knytter oss til et europeisk strømmarked som gir økte strømpriser. Denne forståelsen må brukes til økt mobilisering som Støre-regjeringa ikke kommer utenom. Hverken husholdninger, landbruket eller industrien kan leve med at strøm er en vare som alle andre, sier Pedersen. (Nei til EU)

Barth Eides drømmer

Dette er ikke noe minister Barth Eide – fra 2014 til 2016 var han én av flere administrerende direktører i Verdens Økonomiske Forum, WEF – ser ut til å bry seg det minste om.

Men planen springer også ut av en bekymring. De siste årene er det nemlig blitt større forskjell på å være med i EU og på å være utenfor, som Norge, påpeker Eide. Håpet er at et strategisk samarbeid skal sørge for at Norge ikke havner på utsiden på områder der regjeringen mener det er viktig å være innenfor.

– Det handler om å lage en litt mer strategisk ramme rundt det, der vi er på innsiden av det «vi»-et som EU snakker om når de snakker om vi i Europa, sier klima- og miljøministeren til NTB.

Nøyaktig hvordan samarbeidet med EU skal forankres, er fortsatt på tankestadiet. Men Eide ser for seg noe à la samarbeidet som ble inngått om klimakutt utenfor kvotesektoren.

Han er svært klar på at avtalen, den fremtidige de nå sitter og dikuterer, må festes til papiret. Så klar er han at den noe eldre og mer rutinerte Støre griper inn.

Støre mener for sin del at det juridiske aspektet ikke bør overdrives.

– Det er ikke snakk om å avgi suverenitet eller knytte seg til noe vi ikke har full kontroll over, sier han.

– Men det er en viljeserklæring som er godt mottatt.

Oppdateringer

Idet denne artikkelen nesten var klar for publisering, kom NTB med nok en EU-sak fra og med Støre:

Vestager er EU-kommisjonens visepresident for digitalisering og konkurranse. Onsdag møtte hun statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som er i Brussel for blant annet å diskutere Ukraina-krisen og EUs grønne giv.

Støre kaller møtet med Vestager opplysende og interessant.

– Vi kjenner på at det er et dansk medlem av EU-kommisjonen som har en sterk posisjon. Det er bra for oss. Vestager er tilgjengelig for oss, lytter og forstår måten vi diskuterer på, sier Støre.

Advarsel fra Støre

I møtet med den danske visepresidenten tok Støre blant annet opp det norske EØS-samarbeidet, som han mener fungerer godt. Støre kommer likevel med en advarsel.

– Etter hvert som EU utvikler politikk for hele verdikjeder og hele pakker, blir det mer komplisert når det gjelder hvordan vi innarbeider det i EØS-avtalen.

– Norge er del av det indre marked, men vi må passe på at det ikke oppstår hull der Norge ikke er dekket av de samme rettighetene og pliktene, sier Støre.

EUs økosystem

Statsministeren understreker at Norge hører hjemme i EUs økonomiske økosystem.

– Norge er del av det økosystemet. Derfor jobber vi for at vi skal gjennomføre klimaforpliktelsene med EU, og derfor er EU vår naturlige partner når vi reagerer overfor Russland.

Etter møtet med Vestager skal Støre også møte EU-rådets president Charles Michel, EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og EU-kommissæren Frans Timmermans. (NTB)

Nettopp. Forvent utfyllende og søvndyssende dekning av dette besøket på norske fjersynskanaler og nettsteder i dag.

Vi tviler ikke på at Gahr Støre og Barth Eide får en mottakelse et fullverdig EU-medlem verdig i Brussel i dag. Spørsmålet er bare hvordan norske velgere, og da særlig Senterpartiets velgere, vil motta Arbeiderparti-toppenes omfavning av EU og drømmen om den nye verdensordenen til Klaus Schwab og Ursula von der Leyen.

Les også:

Hvem ler sist? Tyskerne lo av Trumps advarsler

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.