Statsminister Jonas Gahr Støre og Ursula von der Leyen, Europakommisjonens president. Foto: Heiko Junge / NTB

EU-landenes ambassadører sa onsdag ja til avtalen om en såkalt grønn allianse med Norge. Avtalen omfatter samarbeid om blant annet vindkraft og hydrogen.

EU og Norge ble i februar i fjor enige om å utvikle en grønn allianse. Avtalen skulle ha vært undertegnet på FNs klimatoppmøte i Egypt i november.

Men dette ble utsatt blant annet fordi Norge og EU ikke ble enige om formuleringer om olje- og gassutvinning i Barentshavet. Ifølge Dagens Næringsliv er disse formuleringene nå tatt ut av avtalen.

Denne nye versjonen av avtalen undertegnes trolig mandag når statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i Brussel, skriver Energi og klima.

Formelt skal EUs ministerråd si endelig ja til avtalen på utenriksministrenes møte mandag morgen.

Dette er en ikke-folkerettslig bindende avtale. Det betyr at dette ikke er noe som juridisk eller økonomisk forplikter partene.

Avtalen dreier seg om det som omtales som grønt samarbeid, og det skal samarbeides om blant annet hydrogenproduksjon og vindkraft.

Les også: 

Tysklands kjernekraft­kutt undergraver hele EUs energ­isystem

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.