France’s President Emmanuel Macron, Norwegian Prime Minister Jonas Gahr Store and European Commission President Ursula von der Leyen in Paris, Monday, Dec. 12, 2022. (AP Photo/Michel Euler)

– Det er i vår felles interesse at det europeiske energimarkedet er stabilt, sier statsminister Støre (Ap) etter et møte i Paris mandag. Han er ikke konkret om hvordan norske strømpriser skal bli lavere.

Møtet var en arbeidsmiddag der Støre møtte Frankrikes president og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Temaer var krigen i Ukraina og energikrisen i Europa, melder NTB.

De fleste nordmenn er nå i disse dager mest interessert i å høre hvordan landets statsminister skal ordne opp i de skandaløse avtalene med EU som har ført norske strømpriser til himmels.

I den forbindelse sa Støre:

– I tillegg rammes Europa av høye energipriser som følge av bortfallet av russisk gass. Det er i vår felles interesse at det europeiske energimarkedet er stabilt, og vi snakket om hvordan vi kan få det til, sier Støre i en pressemelding.

Hm, var det noen løsning her?

Han knytter med andre ord de høye strømprisene utelukkende til krigen i Ukraina, til tross for at prisene her i landet steg markant lenge før krigen ble startet. Han håper og tror nordmenn flest har glemt denne sammenhengen, og han får god hjelp av den ukritiske pressen her hjemme i så måte.

Han fortsetter, men den som venter på konkrete tiltak mot de avtalene som skaper høye priser i Norge, venter forgjeves.

Tvert imot sørger Støre kun for å forsikre EU-lederne om at Norge lojalt vil dele skjebne med EU-land som har rasert sin egen strømforsyning. Deres problemer er Norges problemer.

Han signaliserer en holdning om at Norge kan kun få rimeligere strøm den dagen hele Europa får det. Det er Europas strømsituasjon, ikke den norske, han først og fremst er opptatt av.

Så blir det som det blir i Norge, som en følge av det:

– Et mer stabilt energimarked i Europa vil bidra til å holde strømprisene lavere også hjemme i Norge, sier han.

Regjeringssjefene i EU møtes senere i uken for å diskutere tiltak for å stabilisere energimarkedene i Europa. Norge er nå den største gassleverandøren til Europa.

– Det er viktig at vi som en stabil og pålitelig energileverandør får delt norske synspunkter før EUs toppmøte, sier Støre.

Delt synspunkter?

I stedet for å slå i bordet og forlange de urimelige utvekslingsavtalene kansellert eller reforhandlet, slik vår sterke posisjon som energiprodusent gir oss god mulighet til, nøyer Støre seg altså med med å «få delt våre synspunkter».

Han fortsetter å logre for EU-lederne:

– Derfor er det viktig at Norge har tett og god kontakt med våre allierte og handelspartnere i Europa. Møtet i kveld var både nyttig og viktig, sier Støre.

Det presiseres ikke  hvem dette var nyttig og viktig for. Men for norske husholdninger og bedrifter som tynges av høye strømpriser, er det vanskelig å se hvilken nytte denne typen servilt snikksnakk kan ha.

EU-lederne var trolig godt fornøyd med besøket fra Norges statsminister.

(Sitatene er noe forkortet, for å ha fokus på strømsaken).

Bli med Document på veien videre:  

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.