EU vil forhandle med gassnasjonen Norge om en priskorridor, ifølge EU-topp Ursula von der Leyen. – Regjeringen selger ikke gass, sier olje- og energiministeren.

Von der Leyen kom med flere nikk til EUs «pålitelige partner» Norge da hun la fram EU-kommisjonens nye energikrisepakke tidligere denne uken.

Krisepakken sto i sentrum da EUs stats- og regjeringssjefer møttes på første dag av toppmøtet i Brussel torsdag. Et av de mest kontroversielle punktene har vært et forslag om å innføre et «dynamisk pristak» på gass.

– Vi vil forhandle

Norge, som er Europas største gassleverandør, har gjentatte ganger avvist et pristak på gass.

Også EU-kommisjonen har vært skeptisk, men en rekke EU-land har presset på for at det settes en makspris. Tirsdag sa von der Leyen at EU vil forhandle med Norge om en priskorridor.

– For to uker siden, før det uformelle toppmøtet, skrev jeg et brev til EU-lederne der jeg tegnet opp et veikart for energifeltet. Dette veikartet inkluderer elementer som vi alt har satt i verk. For eksempel det faktum at vi har sagt at vi vil forhandle om en priskorridor med våre pålitelige partnere, som for eksempel Norge, sa von der Leyen på en pressekonferanse tirsdag.

Foreslo pristak

Møtet EU-toppen viser til, gikk for seg tidligere denne måneden.

6. oktober møttes stats- og regjeringssjefer fra hele Europa, inkludert land utenfor EU, i Tsjekkias hovedstad Praha for å diskutere energikrisen. Også statsminister Jonas Gahr Støre var invitert.

I forkant av møtet, 5. oktober, sendte von der Leyen et brev til EU-lederne der hun ba dem vurdere å innføre et midlertidig pristak på gass.

– Vi bør vurdere en prisbegrensning når det gjelder TTF på en måte som sikrer forsyningen til Europa og alle medlemsland, og som tydelig viser at EU ikke er villig til å betale hva som helst for gass, skriver von der Leyen i brevet, ifølge Reuters.

TTF er en gassbørs i Nederland som setter referanseprisen for gasshandel i Europa.

Enige om å redusere prisene

Von der Leyens forslag var oppe til diskusjon da EU-lederne møttes i Praha. Der hadde EU-toppen et eget møte med statsminister Støre.

I ettertid publiserte de to en felles uttalelse der de skriver at energiprisene, som drives opp av høye gasspriser, må «reduseres betraktelig». Støre avviste samme dag at Norge er blitt møtt med nye krav om å gi gassrabatt til EU-land.

Von der Leyen fulgte opp sitt eget forslag denne uken. I kommisjonens nye krisepakke foreslås det at det i «nødstilfeller» kan tas i bruk en dynamisk makspris for gasstransaksjoner på TTF-børsen. Andre europeiske gassbørser skal linkes til den nye spotprisen via en dynamisk «priskorridor». En priskorridor betyr gjerne at det settes et prisgulv og et pristak.

På sikt vil kommisjonen utvikle en ny referansepris for gasshandel i Europa.

Tett kontakt

Norge og EU-kommisjonen har hatt tett kontakt de siste ukene, blant annet gjennom den felles arbeidsgruppen for gass, sier kommisjonens talsperson Tim McPhie til NTB.

– Denne kontakten fortsetter, med mål om å finne en balanse mellom kortsiktige prisreduksjoner og langsiktig samarbeid, skriver han i en e-post.

McPhie viser til den felles uttalelsen fra Støre og von der Leyen der Norge anerkjenner at «de unormalt høye energiprisene verken er politisk eller økonomisk bærekraftige».

Uttalelsen gir også uttrykk for en «felles enighet om at prisene bør reduseres betraktelig», skriver McPhie.

Videre heter det at kommisjonen og Norge «sammen skal utvikle verktøy» som kan stabilisere energimarkedene, med mål om å «redusere de overdrevent høye prisene».

Avviser forhandlinger

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) avviser at det er aktuelt med forhandlinger om en priskorridor på gass.

– Den norske regjeringen selger ikke gass. Det er selskapene som produserer gass på norsk sokkel som også er ansvarlig for å selge den i markedet på kommersielle vilkår.

– Regjeringen forhandler derfor heller ikke med EU-kommisjonen om gassalg eller en priskorridor for gass, skriver Aasland i en e-post.

– Regjeringen har imidlertid dialog med EU om å stabilisere energimarkedene, både gjennom den etablerte energidialogen og i arbeidsgruppen som ble etablert tidligere i høst, skriver han.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.