Statsminister Jonas Gahr Støre og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen skriver i en felles uttalelse at energiprisene må «reduseres betraktelig».

De to møttes til et felleseuropeisk toppmøte i Praha torsdag. I en felles uttalelse publisert etter møtet gir de uttrykk for dyp bekymring over de høye energiprisene, som drives opp av høye gasspriser.

– Vi er dypt bekymret over effekten disse prisene har, og vi er enige om at de må reduseres betraktelig, skriver de.

Norge er for tiden den største gassleverandøren til Europa. Flere EU-land har etterlyst et pristak på gass, noe Støre-regjeringen hittil har avvist.

Norge og EU-kommisjonen etablerte tidligere i september en felles arbeidsgruppe for gass som skal finne måter å stabilisere energimarkedet på. Her har det pågått «intense diskusjoner», står det i uttalelsen.

Det vises videre til at kommersielle aktører kan være et utgangspunkt for å redusere prisene i kontraktsforhold eller bedriftsforhold.

Støre har tidligere trukket fram muligheten for langtidskontrakter med gasselskapene som en mulig løsning på de skyhøye gassprisene.

Les også:

Konturene avtegnes av EU+

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.