Foto: Beate Oma Dahle / NTB.

Europa befinner seg i en dyp energikrise, og blant tiltakene som EU vil iverksette for å hanskes med situasjonen, er å innføre et pristak på gass. På den måten ser man også for seg at Russland, som har vært den største eksportøren av gass til EU, også vil tjene mindre penger og dermed ha vanskeligere for å finansiere krigføringen i Ukraina.

Russland har besvart dette med å si at de ikke vil selge gass overhodet, men under et møte mellom EUs energiministre fredag holder unionens fast ved at pristak er en god idé, til tross for at det ville bety lavere inntekter for EUs andre gassleverandører i Norge, Afrika og Sentral-Asia, som ikke fører energikrig mot unionen.

Fredag har statsminister Jonas Gahr Støre avslått EUs ønske om billigere gass på en måte som signaliserer at det ikke skyldes generell uvilje fra Norges side. I et intervju med VG fraskriver statsministeren seg innflytelse og ansvar for situasjonen ved å si at det ikke er han som selger gassen.

Pristak er ikke noe godt forslag i seg selv, sier Støre,

– Det er ikke en løsning som vi foreslår. Vi tror ikke det gir svar på de utfordringene EU har, sier statsminister Jonas Gahr Støre til VG om et pristak på norsk gass.

som ikke desto mindre erklærer seg solidarisk med EU:

– Vi har sagt at vi er åpne for å snakke med EU om alle de løsningene de nå diskuterer. Dette har ikke vært tatt opp fra EUs side, legger han til.

Støre konstaterer altså en viss enveiskommunikasjon i saken og gir indirekte en mild korreks: Hvorfor går europeiske ledere til mediene for å foreslå at Norge gir rabatt istedenfor å ta det opp med ham i kulissene?

Statsministeren fremstiller sin egen rolle som mindre mektig enn den kanskje er:

– Jeg sier til mine europeiske kolleger at det ikke er jeg som selger gassen. Det gis lisenser til selskaper som betaler høy skatt, og så er det de som selger den. Det er dialog med de selskapene og det er i de forhandlingene man må se etter løsninger.

EUs forslag til løsninger griper imidlertid ikke fatt i hovedproblemet: Det er for lite energi i omløp, ikke minst fordi unionen selv ikke produserer nok av den, men snarere har nedlagt energiproduksjon og ikke utvinner egne fossile energiressurser.

Ikke desto mindre ser EU ut til å satse på at Norge kan la seg snakke til velvilje bak lukkede dører:

Selv om EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har nøyd seg med å foreslå et pristak på russisk gass, vil hun også forhandle med Norge om lavere priser, ifølge et lekket EU-notat TV2 omtalte onsdag.

EU vil altså be Norge om en stor tjeneste, en tjeneste som overfor Russland ville ha vært en slags straff. Her har Norge åpenbart sjansen til å forlange en motytelse.

 

Kjøp «Klima Antiklimaks» her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.