Tirsdag talte statsminister Jonas Gahr Støre for Arbeiderpartiets landsstyre, som skal diskutere strøm og oppfølgingen av energiutvalgets rapport om ny strømpolitikk. Leder for utvalget, Kari Nessa Nordtun (Ap), har sagt til Stavanger Aftenblad at strømstøtten må opp og at momsen på strømregningene må ned.

Også Nidaros sosialdemokratisk forum har gått hardt ut mot regjeringens strømstøtteordning. På årsmøtet til Trondheim Arbeiderparti gikk mesteparten av Trond Giskes taletid ut på å stille krav om å ta mer styring over strømmarkedet.

Til Altinget avkrefter Ap-leder Jonas Gahr Støre at det er en strømfloke innad i partiet, men kun et stort engasjement.

– Vi har et sterkt engasjement rundt strøm i næringsliv, familier og enkeltpersoner, og vi skal finne gode løsninger på problemene til folk. Men jeg advarer mot å lage løsninger som er dårlig gjennomtenkte, slik at det kan få motsatt effekt.

– Derfor må vi ha styrke til å stå i dette her litte grann, for å være trygge på at det vi foreslår, er holdbart, sier Støre til Altinget tirsdag.

Tenk deg det at «å stå i dette litte grann» er det han oppfordrer oss til, for det er altså slik at mens han og partiet hans for «vanlige folk» venter og venter og venter med konkrete vedtak og løsninger, så er det alle vi andre som faktisk må stå i dette  som Støre har bidratt til.

Beskylder fløyene for å ha enkle løsninger

Når Støre-regjeringen ikke har fått mer fart på strømstøtten til private enn det vi har sett, og har latt være å legge mer i strømstøtte til næringslivet enn å forsøke å true igjennom en altfor dyr fastpris, da skulle Jonas Gahr Støre heller ha vært mye mer lydhør og ydmyk enn å forsøke å dumme ut dem som har kommet med konkrete forslag, slik fløypartiene Rødt og Fremskrittspartiet har gjort.

Men statsminister Støre klarer ikke å dy seg:

– Der fløypartiene har enkle løsninger på veldig kompliserte problemer, så har vi utholdenhet til å jobbe langs flere spor. For energikrisen løses ikke av å isolere Norge, men ved å bygge mer kraft og jobbe med de andre landene i Europa for å forbedre systemet, sånn at vi kan klare oss gjennom denne krisen, sa han.

Han holder seg i sporet «samarbeide med Europa» fortsatt, og det er ingen lysning der i gården verken for å kappe kabler, justere EØS, droppe EUs energipakke nr. 4 eller hva det kan være av prissystemer som gjør at vi selger dyr strøm ut og holder norsk vannkraft billig hjemme.

Når Jonas Gahr Støre snakker i «vi-form» om dette med å ha utholdenhet, må det handle om hans egen regjering, for jeg har til dags dato ikke snakket med en eneste person som mener «vi» skal sitte passive lenger, slik Støre velger.

– Jeg advarer mot å lage løsninger som er dårlig gjennomtenkt, slik at det kan få motsatt effekt, sier Jonas Gahr Støre til Altinget.

Hvorfor tenkte ingen på dette før de koblet Norge til europeiske strømpriser?

Får betalt for udyktigheten

Når Støre snakker om at han har oppfattet at i kriser er det de mest sårbare som blir hardest rammet, låter det hult og falskt. Mannen er en vandrende løgner, og har bidratt alt for lite med midler til de som virkelig er i krise, og dette på tross av enorme inntekter knyttet til vannkraft- og gassalg.

Det ser ikke ut til at han tenker på de mange tusen fortvilte privatpersonene, som ikke klarer å betale regningene sine og strever med å få endene til å møtes.

Heller ikke de mange tusen arbeidsplassene , som har gått tapt i alle konkursene, som kommer ut av høye strømpriser, høy innsatsfaktor, høye drivstoffpriser, økte avgifter, økte renter og inflasjon, ser ut til å berøre hans «vente og se-politikk», som altså går ut på å degge enda mer for Europa.

Heldigvis skjønner folk at Støre ikke bryr seg om landet sitt, og på VGs partibarometer for februar får Ap- og Sp-regjeringen en hard dom:

Arbeiderpartiet får 18,6 prosent, ned fra 19,2 i januar og fra 26,3 ved stortingsvalget i 2021. Senterpartiet sitter fast i gjørma med 5,3 prosent, ned fra 6,9 i januar.

Med disse tallene ville Erna Solberg blitt statsminister, mens Jonas måtte bestilt flyttebil, og det er dessverre ikke en bedre løsning for landet vårt – for mye av det vi nå ser av problemer i hverdagen vår er etterdønninger av de åtte årene Solberg satt som statsminister, og som Støre har fiklet helt hjelpesløst med i ettertid.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.