Kritisk til egen partiledelse: Kristiansands ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap). Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Uroen over strømprisene brer seg i Arbeiderpartiet. Ordførerne i Kristiansand og Stavanger frykter konsekvensene av de skyhøye strømprisene, og krever nye tiltak fra Støre-regjeringen.

De skyhøye strømprisene blir en stadig mer uhåndterlig sak for den rødgrønne regjeringen, og kravene om handling kommer fra alle kanter. Også fra Arbeiderpartiets egne tillitsvalgte heves nå røstene mot statsminister Støre, og man ber innstendig om at det tas grep.

– Vi hører hvordan næringslivet lenge har slitt med denne uforutsigbarheten og de høye strømregningene, at innbyggerne gjør det samme. Da er det viktig at det kommer tiltak på plass, og det haster, sier ordfører Kari Nessa Nordtun i Stavanger til NRK.

NTB beretter at Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) er svært kritisk til regjeringens innsats. Han mener de tiltakene som er vurdert så langt – som begrensninger i krafteksporten og at kommunen blir oppfordret til å produsere mindre strøm – er langt fra tilstrekkelige.

Situasjonen med høye svært høye strømpriser i store deler av landet har vedvart, og er ventet å fortsette i lang tid framover.

Spesielt vil mange bedrifter rammes, i og med at de ikke omfattes av samme støtteordning som forbrukerne.

– Vi ser nesten ikke andre muligheter enn at det må til en strømstøtteordning for bedrifter i denne perioden, sier Kristiansand-ordføreren.

Men fra departementet kommer det kun de samme, etter hvert nokså velkjente toner, som i korthet går ut på å «vente og se».

–Regjeringen jobber fortløpende med situasjonen som utvikler seg i strømmarkedet og vil komme med nye tiltak i takt med at situasjonen utvikler seg, forsikrer statssekretær Amund Vik i Olje- og energidepartementet..

Statssekretær Vik fortsetter:

– Dette er en krise som rammer hele Europa, som det finnes få kjappe, enkle løsninger for. Vi ønsker å finne en situasjon der vi klarer å holde prisen på et tålelig nivå, sier Vik.

Spørsmålet er om dette er forsikringer som er egnet til å berolige de to Ap-ordførerne, samt hundretusenvis av Ap-velgere og andre velgere rundt om i landet.

Les også: 

Støre er blitt kommentator

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.