F.v. Marius Rovheim Aarvold, Sissel Knutsen Hegdal og Mathias Bernander var til stede da ordførere og næringslivsrepresentanter fra Grenland og Stavanger- og Kristiansands-regionen møtes i Stortinget for å diskuterer strømpriser. Foto: Terje Bendiksby / NTB

En gruppe politikere, ordførere og næringslivsledere fra Sør- og Sørvestlandet har lagt frem ulike  strømkrav til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). De opplevde å ikke bli hørt i det hele tatt.

Politikere, ordførere og næringslivsledere fra Sør- og Sørvestlandet kom tirsdag til Oslo med flere krav om tiltak som skal gi billigere og likere strøm i regionen, både på kort og lang sikt.

De mener store prisforskjeller mellom Sørlandet og resten av Norge er så skadelig og konkurransevridende at de fører til konkurser, fare for utflagging og industridød.

Gruppen la frem sine krav til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Da de dro hjem igjen, var det med en opplevelse av ikke å ha fått noe av det de krevde.

Aasland på sin side forsikret imidlertid om at om at regjeringen er godt i gang med alt sammen.

Skuffet

Mens statsråden lekset opp alt regjeringen gjør for å lette prisbyrden for folk og bedrifter som sliter med dyr kraft, sto ordførerne i Kristiansand og Stavanger ved siden av ham og ristet på hodet.

De var skuffet over svarene de fikk under det drøyt timelange møtet med olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) tirsdag ettermiddag.

NTB-Steinar Schjetne melder om saken.

– Vi fikk en tale som forsvarer systemet, men det er jo systemet som gir de høye strømprisene, sa ordfører Mathias Bernander (H) i Kristiansand til NTB etter møtet.

– Vi trenger politisk handling i form av strømstøtte og kompenserende tiltak over statsbudsjettet. Det avfeide de blankt, og det skuffer meg veldig, sa han.

Aasland hadde en annen versjon:

– Vi er allerede godt i gang med arbeidet med de konkrete kravene der har satt fram. Det gjelder for eksempel både hvordan vi setter kapasiteten i nettet, sånn at vi får bedre kraftflyt inn i prisområdet NO2 (Sørlandet, red.anm.), og vi tilbakefører flaskehalsinntektene for å dempe prisen i høyprisområdene, sa Aasland.

Statsråden uenig

Statsråden er heller ikke enig med de såkalte strømopprørerne i at prisforskjellene er så store som de hevder.

Under møtet la han blant annet fram en graf som viser at det kun i enkelte perioder – noen uker og måneder – er vesentlige prisforskjeller mellom strømordene NO1 (Østlandet) og NO2.

I det store og det hele avviste han det meste som ble lagt frem av de besøkende.

Han får svar fra Kristiansandsordfører Mathias Bernander (H):

– Aasland har valgt ut én spesifikk prissone å sammenligne med for å gjøre bildet bedre. Hvis du sammenligner med landet som helhet, ser du at vår prissone har vedvarende høyere priser enn de andre prissonene. Realiteten viser at vi er en nasjon som har veldig forskjellige konkurransevilkår, sier Bernander.

Av tall NTB har fått oversendt, har det vært små prisforskjeller i de  tre sørligste prisområdene i 2022 og 2023, med unntak av noen måneder.

Det er imidlertid på det rene at Midt-Norge og Nord-Norge gjennomgående har hatt betydelig lavere kraftpriser enn i de sørligste prisområdene helt siden strømprisene skjøt i været halvveis ut i 2021.

Vil fortsette protestene 

Etter tilsynelatende å ha møtt veggen i Olje- og energidepartementet, vurderer Bernander og de andre ordførerne nå å vende skytset mot Næringsdepartementet:

– Kanskje får vi mer gehør i Næringsdepartementet, som skjønner at vi kan ikke ha en nasjon som har så ulike konkurransebetingelser, og at de er mer positive til å jobbe for en kompensasjonsordning for vårt næringsliv, sier Bernander.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.